Brüsszel nem engedi beszedni a lengyel szupermarketadót

Fotó: hemis.fr / RIEGER Bertrand

-

Az árbevételtől függő adó diszkriminatív, és burkolt állami támogatást jelent.


Az Európai Bizottság vizsgálat alá vonta a Lengyelországban a kiskereskedelmi láncokra kivetni tervezett különadót, és megtiltotta a beszedését, amíg az eljárás le nem zárul.

Brüsszel aggályai szerint a szeptember 1-jén bevezetett új adó diszkriminatív, egyes áruházláncokat előnyben részesít másokhoz képest.

Az adó kulcsa ugyanis az árbevételtől függ: havi 17 millió złoty (1,2 milliárd forint) alatti árbevételnél nulla az adókulcs, havi 17 és 170 millió złoty között 0,8 százalék, havi 170 millió złoty fölött 1,4 százalék.

A törvény előnyben részesíti az alacsony forgalmú üzleteket, ezért ellentétes lehet például a burkolt állami támogatást tiltó európai uniós szabályozással – magyarázta az EU-bizottság hétfői közleményében.

A lengyel pénzügyminisztérium közölte: a tárcánál számítottak rá, hogy Brüsszel így dönt, válaszukat kedden ismertetik.


Magyarországon nem volt még a lengyelhez hasonló általános szupermarketadó, de felmerült már, hogy bevezetik. Az ötletgazda éppen Varsó és Brüsszel meccsétől tette függővé, hogy javasolja-e.


Viszont volt már korábban két hasonló közteher a szektorban: az élelmiszerlánc-felügyeleti díj, illetve a dohánytermékeket terhelő adó. Mindkettő elbukott, éppen a progresszivitásuk miatt.