Brüsszel nem állít akadályt az MKB értékesítése elé

Fotó: MTI/MTVA / IllyÈs Tibor / MTI/MTVA / IllyÈs Tibor

-

Amit az Európai Bizottság vár, az a bank érdeke is – erről a vezérigazgató beszélt.


Az Európai Bizottság előírásai nem érintik az MKB értékesítését, így az a korábbi tervek szerint, 2016 első felében megtörténhet – közölte Balog Ádám vezérigazgató az MTI-vel. Azt követően nyilatkozott, hogy a brüsszeli testület közzétette állásfoglalását a szanálással kapcsolatban.

Balog Ádám kiemelte: az előírt vállalások egy részét már meglépték korábban, ilyen volt például az MKB-Euroleasing Autópark Zrt. értékesítése, egy másik része folyamatban van, mint a kereskedelmi ingatlanportfólió leépítése. Ezeket nemcsak az előírások teljesítése végett, de jól felfogott üzleti érdekéből is teljesítette volna a tulajdonos Magyar Nemzeti Bank – tette hozzá. A cél ugyanis az, hogy az MKB-t nyereségessé és így a potenciális vevők szemében vonzóbbá tegyék.

Az előírt vállalások a szanálási folyamathoz kapcsolódnak: minden szanáláson áteső banknak vállalásokat kell tennie a folyamat során szerzett állami támogatásért cserébe. Vagyis a támogatás nem jelenthet versenyelőnyt az MKB Banknak – emelte ki Balog.

Az Európai Bizottság december 16-án közölte: a Magyarország által az MKB Zrt. szerkezetátalakításához nyújtandó állami támogatás megfelel a vonatkozó uniós szabályoknak. A hétfőn közzétett részletes határozat tartalmazza a Bizottság részletes elvárásait, így például azt, hogy a költségcsökkentésre milyen lépések történjenek, kezdve a bank dolgozói létszámának és fiókhálózatának csökkentésével, egészen a javadalmazási plafon bevezetéséig, illetve az osztalékfizetés tilalmáig.

Az MKB Bank mérlegfőösszegét például 1800–2000 milliárd forint között kell tartani, és évente legfeljebb a GDP növekedésének ütemében emelkedhet. A bank 2018 végéig nem vásárolhat fel cégeket, és csak kis kockázatú értékpapírokat vehet. Két pozitív eredménnyel zárt üzleti év után pedig be kell vezetni a tőzsdére.