Brüsszel "nagyon problémásnak" tartja Cameron több javaslatát

Fotó: Getty Images / Scott Barbour

-

Az Európai Bizottság szinte azonnal reagált a brit kormányfő Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének küldött terjedelmes levelére, amelyben azt vázolta, mi kell ahhoz, hogy Nagy-Britannia EU-tag maradjon.


Margaritis Schinas, a testület szóvivője úgy fogalmazott, hogy Cameron javaslatai között vannak, amelyek megvalósíthatónak tűnnek – például módokat találni arra, hogy miként szélesíthető a nemzeti parlamentek szerepe –, vannak, melyek bonyolultak – így az euróövezeten kívüliség megőrzése mellett az uniós integráció mélyítése –, és akadnak, melyek nagyon problémásak, mivel a belső piac alapvető szabadságát érintik.

A brit miniszterelnök egyebek közt azt írta, hogy az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, nevezetesen, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, míg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz. Cameron levelében követelte, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzék az EU-integráció mind szorosabbra vonásának szerződéses kötelme, és kifejtette, hogy a brit kormány a szociális ellátás szigorításával is korlátozni akarja az uniós bevándorlást: a más EU-társállamokból érkező munkavállalók csakis négyévi folyamatos, bejelentett, legális munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

Ez utóbbi szerepelt már Cameron választási ígéretei között is, és – mutat rá a Reuters brit hírügynökség – sok európai vezető és szakértő ezt tartja jogi és politikai szemszögből a legproblémásabbnak, mivel úgy tűnik, hogy különbséget tesz brit és más EU-tagállamokból brit földre érkező munkavállalók között.

Cameron levele szorosan összefügg Nagy-Britannia EU-tagságával. A levélben szereplő reformjavaslatokra a brit kormány szerint szükség van ahhoz, hogy Nagy-Britannia a jövőben is az EU tagja maradhasson. 2017 végéig népszavazást tartanak Nagy-Britanniában az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Schinas közölte, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kész az együttműködésre.

„A bizottság úgy tekint a miniszterelnök (Cameron) levelére, hogy az a tárgyalások kezdete, nem pedig vége, Juncker elnök pedig ismételten kijelentette, hogy készen állunk kidolgozni olyan megállapodást, amely tisztességes Nagy-Britanniával ,és tisztességes a többi 27 EU-tagállam kormányaival” – mondta Schinas.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a levél kézhezvétele után bejelentette, hogy jövő héten kétoldalú megbeszélések sorozatába fog a többi 27 tagállam kormányaival.