Brüsszel megelőzheti Budapestet a Google megadóztatásában

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

A mobilappok reklámjait csapolná meg az Európai Unió. Idehaza a Nemzetgazdasági Minisztériumnak június végéig kell jelentést készíteni a kormánynak, hogy a globális internetes vállalkozások adóelkerülő technikáit miként lehetne megfékezni.


Piaci értesülések szerint hamarosan újabb adókat szabhatnak ki a Google-ra, pontosabban annak anyavállalatára, az Alphabetre. Az európai trösztellenes hatóság azon dolgozik, hogy mobiltelefonokra telepített alkalmazások hirdetéseiből származó bevétel után adózzon a társaság - írja az Equilor Befektetési Zrt.


A Google-nek tavaly csaknem 10 milliárd euró bevétele volt az androidos telefonokon futó alkalmazások reklámjaiból. Ha az Európai Unió piacellenesnek találja az amerikai cég eljárásait, akkor a bevételének a 10 százalékára is megbüntetheti, vagyis mintegy 300 milliárd forintra, és az üzleti gyakorlatának megváltoztatását is kikényszerítheti.

Idehaza a Nemzetgazdasági Minisztérium is új adózási megoldásokon gondolkozik. Arra hivatkoznak, hogy egyes multinacionális internetes cégek jelentős bevételekre tesznek szert, miközben a hálózatok építéséből nem veszik ki részüket, és roppant kevés adót fizetnek Magyarországon.