Brüsszel lesújtott a kartellező európai bankokra

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Emmanuel Dunand / Béla Fotós

Nyolc európai nagybankra rótt ki 1,7 milliárd eurós büntetést az Európai Bizottság, miután kiderült, összejátszottak.


A pénzintézetek a Libor nevű mutató szándékos eltérítésében találtattak bűnösnek. Ez a mellett, hogy méri, a bankok milyen kamatok mellett hajlandóak egymásnak hitelt nyújtani, rengeteg, de tényleg rengeteg, több ezer milliárd eurónyi ügylet alapját képző mutató. Csakúgy, mint nálunk a Bubor, ami hazai viszonylatban méri a bankközi kamatokat és szinte az összes forintos lakáshitelkamat számításának alapja. (Az illetékesek esküsznek rá, a Bubor nem manipulálható).

Ahhoz képest, hogy milyen komoly szerepet játszik a világgazdaságban, a Libort meglehetősen kőkorszaki módszerrel számították: egy ügyintéző minden reggel körbeküldött egy mailt, hogy az egyes bankok nyilatkozzanak, mennyiért adnának kölcsön egy másik banknak. A csalásban részt vevők rájöttek, ha összebeszélnek, s közösen hazudnak valamit, azzal eltéríthetik a mutatót olyan irányba, hogy mindannyian jól járjanak. A mostani büntetést azért kapták, mert az euró- és a jenhitelek kamatát mérő mutatót térítették el ilyen módon.

Az Európai Bizottság szerint a Royal Bank of Scotland, a Barclays, a UBS, a Deutsche Bank, a Societe Generale, a JP Morgan, a Citibank és az RP Martin vett részt a csalásban.

A Barclays és a UBS mentesültek a büntetés alól, mert ez a két pénzintézet fedte fel a kartell működését a hatóságok előtt.