Brüsszel kiakadt a lengyel médiatörvény miatt

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-


Az Európai Bizottság januárban a lengyelországi jogállamisággal foglalkozik. Ez az első lépése annak a brüsszeli eljárásnak, amely akár büntetőintézkedések elrendeléséhez is vezethet a lengyel kormánnyal szemben.

A Bizottság január 13-án, az uniós biztosok következő ülésén vitatja meg a témát. Ezt Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos jelentette be a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban.

A Bizottság azután vette napirendre a témát, hogy a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta az új médiatörvényt. A jogszabály közvetlenül a kormány ellenőrzése alá helyezi a közmédiát. A törvény kritikusai szerint ez aláássa a szólásszabadságot.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán levelet írt a lengyel kormánynak a közmédia átalakítása miatt. Részletes tájékoztatást kért a törvényről és arról, hogy mennyiben vették figyelembe annak előkészítésekor a hatályos közösségi szabályozást és a média sokszínűségének követelményét.

A lengyel parlament alsóháza szerdán, a felsőház csütörtökön szavazta meg a médiatörvényt, amely azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. A rádió és a tévé vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki. Szombaton a törvény ellen tiltakozva már lemondott a négy közszolgálati csatorna vezetője.

Az új médiatörvény egyelőre még nem lépett életbe. De a BBC arról ír, hogy a lengyel elnök, Andrzej Duda a kormányzó párt szövetségese, így az államfő várhatóan hamarosan aláírja a jogszabályt.

Az októberi választásokkal kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) pártot számos kritika érte az elmúlt hetekben. Többek között azért, mert korlátozták a lengyel alkotmánybíróság jogköreit. A PiS euroszkeptikus párt, a hagyományos katolikus értékek elkötelezettje, nemzetközi elemzések általában a Fideszhez hasonlítják.

A brüsszeli bizottság tavaly márciusban kezdeményezte az úgynevezett jogállamisági mechanizmus létrehozását. Az első fázisban a szervezet információt gyűjt, és felméri, lát-e a jogállamiságot fenyegető veszélyt egy adott tagországban. Ha igen, akkor párbeszédet kezdeményez a tagállami kormánnyal. Végső esetben a tagállam szavazati jogát is felfüggesztheti az Európai Tanácsban.