Brüsszel: két iszlamistát elengedtek

-

A belga szövetségi ügyészség négy embert terrorizmussal gyanúsít abból a hatból, akiket pénteken fogtak el egy rendőrségi akciósorozatban. Két embert viszont elengedtek.


Az ügyészségi tájékoztatás szerint még mindig nem bizonyított, hogy az elfogottak egyike, Mohamed Abrini - aki a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa - részt vett volna a márciusi brüsszeli merényletek megszervezésében. A férfit "egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják" - olvasható a szövetségi ügyészség közleményében.

Továbbra sem világos azonban - teszik hozzá -, hogy Abrini volt-e az a "kalapos férfi", akit a Zaventem repülőtér biztonsági kameráinak március 22-i felvételén a két öngyilkos robbantó mellett látható.Szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt. Vele kapcsolatban pénteken az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta.


A szombati tájékoztatás szerint két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak, míg a pénteken Mohamed Abrini társaságában elfogott két másik embert kikérdezés után szabadon engedték.Szombat kora délután újabb rendőrségi akciót folytattak Brüsszel Etterbeek nevű negyedében, ahol a rendfenntartó szervek speciális egységei mellett mesterlövészek és tűzszerészek is megjelentek. Erről az ügyészség annyit közölt, hogy átkutattak egy lakást, amit a gyanú szerint korábban a merénylők használtak, de nem találtak sem robbanószert, sem fegyvert.