Brüsszel kérdőre vonta a kormányt a menekültügy miatt

-

Az Európai Bizottság levélben kért tájékoztatást a szeptember 15-én bevezetett jogszabály-módosításokról.


A Népszabadság megszerezte azt a levelet, amelyet az Európai Bizottság bevándorlásért és belügyekért felelős igazgatója, Matthias Ruete és Paraskevi Michou igazságügyi főigazgató küldött.


A dokumentumban arról írnak, aggodalomra ad okot, hogy a Magyarországra érkező migránsok nem kapnak írásban az anyanyelvükre vagy az általuk ismert nyelvre lefordított tájékoztatást arról, hogy mi vár rájuk, hogyan zajlik a menekültügyi eljárás, és az emberi ­jogi szervezetek sem siethetnek segítségükre, hiszen munkatársaik nem léphetnek be a tranzitzónák területére.

A határzárral is problémájuk van, pontosabban annak átlépésének büntetőjogi szankcionálásával és azzal is, hogy nem biztosítják a menedékkérők számára a cselekményükkel arányos bánásmódot és alapvető emberi jogaikat.

A migránsok elleni eljárásokkal kapcsolatban két gondot emeltek ki, egyrészt, hogy annak egyik iratát sem kapják meg anyanyelvükön vagy más általuk ismert nyelven, így azt, hogy mivel vádolják őket, valamint a kitiltást elrendelő ítéletet sem. Másrészt az eljárás gyorsaságával kapcsolatban azt jegyezték meg, hogy statáriális gyorsasággal folytatják le, és a felülvizsgálatnál már nem lehet új tényekre, bizonyítékokra hivatkozni.

Azt is hiányolják, hogy a gyerekekre nem vonatkoznak különleges szabályok. Az EB arra is kíváncsi, hogy a katonaság bevetésével mi módosul, és mi történt pontosan Röszkén szeptember 16-án.

A kormánynak két hete van válaszolni.