Brüsszel eljárást indított Magyarország ellen a civiltörvény miatt

Fotó: Polyák Attila

-

A felsőoktatási törvény módosítása miatt indított eljárás új szakaszba léptette az Európai Bizottság.


Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekről szóló törvény miatt. Erről úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldött a testület. A nemrég elfogadott jogszabályt több szempontból is aggályosnak találtak.

A kormánynak egy hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kifogásokra. Ha a levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, a Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezután, ha szükséges, a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.


Rendkívül beszédes

A kormány áll a kötelezettségszegési eljárás elébe, és minden lehetséges eszközzel képviselni fogja a magyar érdekeket. Továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a külföldről pénzelt aktivistacsoportok ügyében – áll az igazságügyi tárca közleményében. A minisztérium szerint azon szervezetekről van szó, akik gyengíteni akarják Magyarország védelmi képességeit az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Rendkívüli beszédesnek tartjuk, hogy éppen azok a politikai aktivistacsoportok tagadják meg a törvény végrehajtását és a regisztrációt, amelyek támogatásuk jelentős részét Soros György hálózatától kapják. A milliárdos a napokban is egyértelművé tette szóvivője útján, hogy bevándorlók százezreit telepítené Európába, így Magyarországra is – írta a tárca.

A nemzeti konzultáció eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy a magyarok is egyetértenek a külföldiről pénzelt szervezetek regisztrálási kötelezettségével. A 99 százalékos többség azt is egyértelműen megüzente, hogy támogatja az illegális bevándorlás elleni határozott fellépést – áll a közleményben.


Újabb szakasz

A felsőoktatási törvény módosítása miatt áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást újabb szakaszba léptette a Bizottság. A testület úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldött az ügyben a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti.

A kormánynak egy hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, mely bezárással fenyegeti a CEU-t. Ellenkező esetben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.