Brüsszel: a magyarok tegyenek valamit a rossz levegő ellen

Fotó: Fotó: Europress/AFP/Frederick Florin / Béla Fotós

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy védje meg az állampolgárokat a szálló por okozta szennyezésektől.


Újabb kötelezettségszegési eljárásait ismertette az Európai Bizottság Brüsszelben. Magyarország esetében ezúttal egy környezetvédelmi ügy jutott el abba a szakaszba, amelyben a bizottság úgynevezett indoklással ellátott véleményt küld az érintett tagországnak. Eszerint Magyarország nem biztosít védelmet a polgárok számára a szakmai körökben PM10-ként emlegetett szálló por okozta szennyezettség ellen. Ezeknek az apró részecskéknek a forrása az ipari tevékenységből, a közlekedésből és a lakossági fűtőrendszerekből származó kibocsátás. Asztmás megbetegedést, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőrákot és korai halált okozhat. Az uniós jog pedig éppen ezért előírja a tagállamok számára, hogy korlátozzák a polgárok szálló pornak való kitettségét. A bizottság úgy látja: Magyarország nem tette meg azokat a lépéseket, amelyekre már 2005 óta szükség lett volna a lakosság egészségének védelme érdekében. Tavaly februárban a bizottság már küldött Budapestre egy felszólító levelet a szálló por kapcsán. Ha Magyarország nem teszi meg a megfelelő lépéseket, a Bizottság az unió luxembourgi székhelyű bírósága elé terjesztheti az ügyet. A légszennyezéssel pedig nem lehet viccelni, főleg azok után, hogy a WHO kiadta legfrissebb jelentését. Eszerint minden nyolcadik ember a rossz levegő miatt hal meg, főleg a nők és a gyerekek veszélyeztetettek.


Hol száll a por?

A 2005 után készített jelentések alapján a legalább 2012-ig terjedő időszakban Budapest térségében, továbbá a Sajó-völgyben (beleértve Miskolcot), valamint egyes kiemelt városok térségében (ideértve különösen Nyíregyházát és Szegedet) a lakosságot évről évre érő szállópor-terhelés szintje meghaladta az egészségügyi küszöbértéket. Pécs környékén is voltak problémák, de a térség 2011 júniusáig mentességet kapott, és így nem kellett megfelelnie az uniós jogszabálynak.