Broncos–Panthers-ütközet lesz az 50. Super Bowlban

Fotó: Getty Images / Ezra Shaw

-

Az NFL elődöntőiben a Denver hatalmas csatában győzte le a New Englandet, míg a Carolina Panthers ezúttal az Arizona Cardinalst söpörte el.


Tizenhetedik alkalommal, könnyen lehet, hogy utoljára találkozott egymással a pályán a profi amerikaifoci-bajnokság két meghatározó irányítója, Peyton Manning és Tom Brady. Az egyik 40 lesz, a másik a 39-et tölti. Brady négyszeres bajnok, Manning a liga történetének legeredményesebb passzolója, de vasárnap este a Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjében csak az egyikük nyerhetett.


Ez pedig Peyton Manning lett. A Broncos irányítója az első támadást rögtön egy hatpontos (touchdown, TD) gólpasszal fejezte be, amit Owen Daniels kapott el a vendégek célterületén belül. A Patriots nem találta a rendkívül összeszedett denveri védelem ellenszerét. Az első két negyedben csak Steven Jackson futott TD-jét és Stephen Gostkowski hárompontos mezőnygólját tudták felmutatni, miközben Manning kiosztott még egy TD-passzt Danielsnek, és a Broncos is bevágott egy mezőnygólt.


A YouTube-on a meccs összefoglalója:


Egészen a mérkőzés utolsó negyedéig kellett várni, hogy Brady is adjon egy TD-t érő passzt, amelyet Rob Gronkowski kapott el. A Pats feljött 20-18-ra, de ekkor már csak 12 másodperc volt hátra a meccsből. A New England egy onside kickkel próbálkozott (a kezdőrúgást nem rúgják át az ellenfél térfelére, hanem ők maguk próbálják megjátszani), a labdát azonban a Broncos védői szerezték meg, amivel megnyerték a meccset, és bejutottak a Super Bowlba.

Ahol az egész idényt félelmetes formában végigjátszó Caroline Panthers lesz az ellenfelük. Az alapszakaszt 15-1-es mutatóval záró (és meg is nyerő) Panthers ezúttal az Amerikai Főcsoport (AFC) második helyén kiemelt Arizona Cardinalst fogadta Charlotte-ban, és ahogy az előző körben a Seattle Seahawksnak, úgy mostani ellenfelének sem kegyelmezett, 49-15-re győzött.


A YouTube-on a meccs összefoglalója:


A Párducok ezúttal is félelmetesen kezdtek, és már az első negyed végén 17-0-ra vezettek. A Cardinals a második negyedben magára talált, szerzett egy TD-t, azonban, amikor tovább zárkózhattak volna, elveszítették a labdát, amiből az ezen az estén is nagy formában játszó Carolina-irányító, Cam Newton csinált TD-t. És ez így ment tovább: amikor az Arizona kicsit felzárkózhatott volna, hibáztak, a Panthers pedig kegyetlenül büntetett. Newton 2 TD-passzig és 335 passzolt yardig jutott, és két elkapója (Corey Brown és Greg Olsen) is yard fölött zárt.


Cam Newton köszöni szépen


A február 8-i jubileumi 50. Super Bowlban így a két főcsoport első kiemeltje fog találkozni a San Francisco 49ers stadionjában, a Levi's Stadiumban.


Eredmények:
NFL-főcsoportdöntők
AFC
Carolina Panthers–Arizona Cardinal 49-15 (17-0, 7-7, 10-0, 15-8)
NFC
Denver Broncos–New England Patriots 20-18 (7-6, 10-3, 0-3, 3-6)