Britek kísérik az orosz flottát

Fotó: wikipédia / Ph2 Paul A. Vise

-

A brit királyi haditengerészet két hajója kísér egy orosz flottaegységet, amely az Északi-tengeren a La Manche csatorna felé tart.


A brit védelmi minisztérium csütörtöki bejelentése szerint két romboló, a Duncan és a Dragon, valamint a Richmond nevű fregatt figyeli az orosz flotta mozgását. A tíz egységből álló orosz konvoj vezetője a Kuznyecov tengernagy nevű repülőgép-hordozó, és a flottához tartozik a Nagy Péter cárról elnevezett atommeghajtású cirkáló, több romboló és kiszolgáló hajó, valamint egy tengeralattjáró.


Kreml-osztályú Kuznyecov anyahajó


Az orosz flotta a brit sajtónak nyilatkozó védelmi szakértők szerint a Földközi-tenger keleti térségébe tart, hogy bekapcsolódjon a szíriai hadműveletekbe.

A brit védelmi minisztérium csak annyit közölt csütörtökön, hogy a brit egységek feladata az orosz flotta kísérése, és ezt a brit királyi légierő (RAF) felderítő tevékenységgel támogatja.

A brit haditengerészeti egységek műveleti utasításában csütörtöki sajtóértesülések szerint szerepel, hogy 4 mérföldnél (6,5 kilométernél) nem mehetnek közelebb a Kuznyecovhoz.
Nagy Péter atommeghajtású cirkáló


A Kuznyecov az orosz haditengerészet zászlóshajója, egyben az egyetlen repülőgép-hordozó anyahajója. Fedélzetén 12 db Szu–33 és 5 db Szu–25UTG repülőgépet hordoz. Kísérője a Kirov-osztályú Nagy Péter atommeghajtású csatacirkáló. (Ebből az osztályból két darabbal rendelkezik Moszkva, testvérhajója a Nakhimov.)