Britek, argentinok, belgák is lehettek a Germanwings járatán

Fotó: AFP / DENIS BOIS

-

A korábbi értesülések szerint a kedden délelőtt lezuhant Germanwings-járaton a 144 utas között németek, spanyolok és törökök voltak, mostanra azonban más országok is jelezték, hogy az állampolgáraik lehettek az Alpokban hegynek csapódott Airbus A320-as repülőgépen. Az utaslistát a légitársaság csak azután hozzá nyilvánosságra, hogy minden hozzátartozót értesített.


Philip Hammond brit külügyminiszter közölte, hogy több brit utas is lehet az áldozatok között, Tokió szerint pedig valószínűleg két japán állampolgár volt a fedélzeten. Továbbá két-két argentin, kolumbiai, holland és belga utasról is hírt adtak hírügynökségek.


Az áldozatok között van a németországi Haltern város gimnáziumának 16 tanulója és két tanár is, akik egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt Barcelona közelében. Kedd este a spanyol kisváros templomában diákok, szülők és helybéliek százai emlékeztek meg gyászmisén róluk. A gépen utazott a düsseldorfi operaház két énekese, a 33 éves Maria Radner és az 54 éves Oleg Bryjak. Radner férjével és csecsemőjével együtt halt meg a katasztrófában. Mindkét művész Richard Wagner Siegfried című operájában énekelt a barcelonai Gran Teatre del Liceuban.


A Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Germanwings-járat Airbus A320-as típusú gépe fedélzetén 150 ember - 144 utas és 6 tagú személyzet - tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén az Alpokban. A szerencsétlenségnek valószínűleg nincs túlélője. Még kedden meglelték a szétszóródott roncsoktól tíz kilométerre a repülőgép egyik fekete dobozát, mely a CNN hírtelevízió tudomása szerint a pilóták beszélgetését rögzítette, de hivatalosan ezt egyelőre nem erősítették meg. Carsten Spohr, a Germanwings anyavállalatának, a Lufthansának az elnöke közölte, hogy „viszonylag gyorsan" rendelkezésre fognak állni az első információk a baleset lehetséges okairól.
Több járatot töröltek

Hét Düsseldorfból induló járatot kellett törölnie a Germanwings légitársaságnak a keddi légi baleset után, mivel több pilóta bejelentette, hogy a katasztrófáról érkező hírek után nincs olyan lelki állapotban, hogy repülhessen. Spohr azt mondta, hogy megérti a pilótákat, nem szabad elfelejteni, hogy közülük sokan ismerték a lezuhant gép legénységét.

Korábbi összefoglalónkat a tragédiáról itt érheti el.