Brit üzletemberek százai lépnének ki az unióból

Fotó: AFP / WILL OLIVER / AFP / WILL OLIVER

-

Szerintük Brüsszel fojtogatja a vállalkozásokat, és az EU-n kívül még gyorsabban nőne a brit gazdaság. Mások nem értik, hogyan lenne ez lehetséges az 500 milliós piacon kívül.


A brit gazdaság versenyképességét rontják az EU-szabályozások, ezért Nagy-Britannia akkor járna jól, ha a június 23-ra kiírt népszavazáson kilépne az Európai Unióból - ez áll abban a közös állásfoglalásban, amit 306 ismert üzletember írta alá.

A The Daily Telegraphban közölt állásfoglalást David Sismey, a Goldman Sachs londoni befektetési részlegének területi igazgatója, Steve Dowdle, a Sony elektronikai és szórakoztatóipari konglomerátum európai érdekeltségének volt alelnöke és Sir Patrick Sheehey, a British American Tobacco dohányipari konglomerátum volt elnöke is aláírta.

Az állásfoglalás szerint a brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és hamarosan a legnagyobb európai gazdasággá válik, megelőzve Németországot. Versenyképességét azonban gyengíti, hogy Nagy-Britannia "a kudarcos EU tagja". Az EU évről évre egyre kevesebb brit terméket vásárol, mivel gazdaságai stagnálnak, és az unióban több milliónyi a munkanélküli.

A levél aláírói idézik a Bank of England - a brit jegybank - előző kormányzója, Sir Mervyn Kinget is, aki szerint "az euró szétrobbanhat". Úgy vélik, a brüsszeli bürokrácia az 5,4 millió brit üzleti vállalkozás mindegyikét fojtogatja, annak ellenére, hogy csupán "csekély kisebbségük" kereskedik az EU-val.

Az aláírók szerint a brit üzleti szféra az EU-n kívül még gyorsabban növekedhetne, új piacokra léphetne be és több munkahelyet teremthetne. Ezért ideje távozni az EU-ból.

A brit üzletember megosztottak az EU-tagság kérdésében. Nemrég 198 brit és Nagy-Britanniában tevékenykedő óriásvállalat - köztük az Airbus, a Vodafone, a Ryanair, a BP és a BAE Systems - vezetői álltak ki közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett. Ők úgy vélik, a brit gazdaságnak a további beruházások és az állásteremtés miatt korlátlan hozzáférés kell az EU 500 milliós, egységes belső piacához. Ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, azzal elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, és az egész brit gazdaságot kockára tenné.

A Brit Iparszövetség (CBI) enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló tanulmánya szerint - amelyet a PwC állított össze - a tagság feladása esetén a nominális brit GDP már 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb. Ez háztartásonként 2100-3700 font nominális veszteséget jelentene az évtized végéig.