Brit tudósok is leleplezték Banksyt

Forrás: The Picture Desk

-

Sokkal okosabbak persze most sem lettünk.


Banksy valóban Robin Gunningham – állapították meg ezúttal brit tudósok.

A világ leghíresebb street art művészének személyazonosságát sokan sokféle módszerrel próbálták már megállapítani, és többnyire ugyanezt a nevet dobta ki a rendszer. Az újdonság az, hogy egy londoni egyetem kutatói is beszálltak a találgatásba. És a Queen Mary University munkatársai azt állítják: módszerei túllépnek az egyszerű találgatáson. Ők ugyanis a sorozatgyilkosok lenyomozásához hasonló módszerrel eredtek Banksy nyomába.

Mikroszkopikus mélyelemzésre azért senki ne számítson: a kutatók azt vetették össze, hogy egy bizonyos időszakban hol jelentek meg a művész falfestményei és hol jelent meg Gunningham. Többek között londoni és bristoli lakásokat, pubokat, sportpályákat és persze falakat vizsgáltak a geoprofil felállításához.

A kutatást ugyanakkor hátráltatta, hogy Banksy ügyvédei tiltakoztak a kéretlen kutatás promóciója miatt – írja az Independent.

Banksyhez egyébként enyhén szürreális, de nagyon szórakoztató ál-dokumentumfilmjében juthatunk. Az Exit through the Giftshop (Kijárat az ajándékbolton át) nem csak őt, de a Space Invader alkotóját is "megismerhetjük".