Brit tudósok: A fingszag segít a rák, sztrók, szívroham ellen

Fotó: AFP / Jonathan Levinson

-

Na jó, igazából a kénhidrogén, és nem belélegezve, csak sejten belül.


A záptojás és szellentés szagát adó kénhidrogén, vagy más néven hidrogén-szulfid nagy mennyiségben mérgező, de kis dózisban segíthet a sejtvédelemben és súlyos betegségek elleni küzdelemben – állítják az Exeter University kutatói.

Mindez azt jelenti, hogy a szellentés szagának egészségügyi előnyei vannak, amelyek segíthetnek a rák, sztrók, szívroham és demencia ellen.

Amikor a sejtet negatív külső hatás éri, akkor megpróbál olyan enzimeket bevonzani, amelyek segítenek létrehozni egy kis hidrogén-szulfidot. Ez a vegyi anyag segít a mitokondriumot megvédeni, és ezzel – egy bizonyos hatásmechanizmus segítségével – szabályozza a gyulladást. Enélkül egy sejt lekapcsol és elpusztul – írja a Mirror.

A tudósok a kutatásban még egy AP39 nevű anyagot is létrehoztak, amely segít a testnek a megfelelő kénhidrogén-mennyiséget előállítani. Ettől remélik, hogy megelőzik és visszafordítják a mitokondriális károsodást, ami kulcsfontosságú bizonyos betegségek és állapotok kezelésénél.

A királyi kémikusi társaság szaklapjában, a Medicinal Chemistry Communicationsban közzétett eddigi eredmények szerint az AP39 80 százalékkal emelte a mitokondrium túlélését olyan destruktív körülmények közepette is, mint például egy szív- és érrendszeri megbetegedés.