Brit nők toboroztak nőket és gyerekeket az Iszlám Államnak

-

Brit muszlim nőket filmezett le rejtett kamerával a Channel 4 riportere, amint más nőket és gyerekeket biztatnak, hogy támogassák az Iszlám Államot, illetve csatlakozzanak hozzá. Az egy évig tartó tényfeltáró munka néhány héttel a párizsi terrortámadások előtt fejeződött be.


A Channel 4 riporternője hónapok alatt lépésről-lépésre, nyilvános eseményeket látogatva férkőzött a nők bizalmába, de később kémnek nevezték és kitiltották a találkozókról.


A nőkre a közösségi oldalakon találtak, ahol az Iszlám Államot támogató bejegyzéseket tettek közzé. A felvételeken iszlámellenesnek nevezik a nyugati értékeket, gyűlölködve beszélnek a "mocskos zsidók"ról és az izraeliekről, és sürgetik a nőket, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz

Umm Saalihah-t és Umm L-t - ezeket a neveket használták a Twitteren - akkor filmezte le a riporter, amikor kétórás előadásokat tartottak Londonban, zárt, csak nők számára szervezett találkozókon. A nők egy 2010-ben betiltott, két évtizede alapított szélsőséges csoporthoz, az al-Muhajiroun-hoz tartoznak.

A 30-as éveiben járó háromgyermekes Umm Saalihah feltehetően egy ismert szélsőséges férfivel élt együtt, akit terrorizmus támogatása miatt tartóztattak le. A nő szerint a harcosok "a mennyországot látják, amikor szembenéznek egy fegyver csövével".

A négygyermekes Umm L egy Kelet-Londonban tartott előadáson, amin nők és gyerekek vettek rész, azt mondta, hogy a brit kormány szélsőségesnek bélyegzi a jó muszlimokat. Arról beszélt, hogy a demokrácia és a törvényesség iszlámellenes értékek, mivel muszlimként semmilyen jogszabálynak, hanem csakis Allahnak kell engedelmeskedni.

A filmben, amit hétfőn mutatott be a Channel 4 egy harmadik nő is szerepel, aki a Twittert használta, hogy az Iszlám Államnak toborozzon támogatókat.

Nagy-Britanniából becslések szerint mintegy 700 ember utazott az Iszlám Állam által megszállt szíriai és iraki területekre, köztük egész családok is, kisgyerekekkel és tizenévesekkel.