Brit kilépés: ugrás a sötétbe, vagy csökkenne terrorveszély?

-

A mindent eldöntő népszavazást június 23-ára írták ki, elég heves érveléssel nyitottak Nagy-Britanniában. A londoni polgármester és a munkaügyi miniszter kilépés-párti, a miniszterelnök maradna.


Boris Johnson londoni polgármester bejelentette: amellett kampányol, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból - írja a Telegraph. Ezzel szembemegy David Cameron miniszterelnökkel. Ugyanígy tesz Iain Duncan Smith brit munkaügyi miniszter is, aki azzal érvel, a nyitott határok veszélyeztetik az ország biztonságát, az EU-ban maradás egy párizsihoz hasonló terrortámadás veszélyével jár - idézi a Guardian.

David Cameron brit miniszterelnök szerint viszont a kilépés „ugrás lenne a sötétbe”, további kockázatok felesleges vállalását jelentené. A kilépéssel a szuverenitás illúzióját lehetne csak megteremteni, ráadásul kívülről Nagy-Britannia elvesztené befolyását is az EU-ban.

A miniszterelnök a BBC-nek adott interjút, ahol szembesítették azzal is, a kormány szándékaival ellentétben nem sikerült elérni, hogy a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók anyaországban élő gyerekei után felvett családi pótlékot szüntessék meg. Cameron azzal érvelt, legalább a mértéket tudták csökkenteni, ugyanis már nem annyi jár, mint egy britnek, hanem annyit, amennyi jobban tükrözi a hazájukban honos megélhetési költségeket.