Brit katonák érkeznek Kelet-Európába

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

A kelet-európai országokba több száz katonát telepítenek be az orosz agresszió ellen.


Nagy-Britannia 650 katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba.

A brit védelmi minisztérium a varsói NATO-csúcsértekezlet nyitónapján bejelentette: ötszáz fős kontingens indul Észtországba, hogy gyors reagálású erőket tudjanak mozgósítani vészhelyzet esetén. További 150 tagú brit egység pedig Lengyelországba települ. Ennek az egységnek a feladata többek között a lengyel fegyveres erőknek a kiképzése lesz.

Michael Fallon, a brit védelmi miniszter által jóváhagyott stratégiában négyezer ukrán katona kiképzését vállalták 2017 márciusáig.

A brit királyi légierő (RAF) most is négy Typhoon típusú harci repülőgépet állomásoztat a térségben a balti államok légvédelmének erősítésére. A gépek folyamatos készültségben vannak, hogy azonnal reagálhassanak a NATO-légtér esetleges megsértésére - áll a minisztérium ismertetésében.


Fallon szerint a brit egységek telepítését a balti köztársaságok kifejezetten kérték


Michael Fallon a BBC-nek pénteken elmondta: az intézkedéscsomag célja Oroszország elrettentése bármilyen további agressziótól. A kelet-európai NATO-tagországok "óriási nyomást" érzékelnek Oroszország részéről, tekintettel a határok mentém tartott nagyszabású orosz hadgyakorlatokra, és a légterükben észlelt orosz berepülésekre - mondta a brit védelmi miniszter.


Jelenleg is több száz brit katona állomásozik Kelet-Európában