Brit harcjárművek érkeztek Ukrajnába

-

Hetvenöt Saxon páncélozott szállító harcjárműt vásárolt Kijev a britektől, most érkezett Ukrajnába a második részük. Közben vasárnap ismét intenzív szakadár tüzérségi támadásokról adott hírt a kijevi hadműveleti parancsnokság.


Ukrajna 75, a brit királyi hadsereg hadrendjéből már kivont Saxon gumikerekes Saxon páncélozott szállító harcjárművet (PSZH) vásárolt 3,8 millió dollárért Nagy-Britanniától. Az első húsz PSZH már márciusban megérkezett Ukrajnába. A most megkapott járművekből húszat mentőautóvá alakítanak a frontnál megsebesült katonák evakuálására, a többi 35-öt pedig különböző feladatokra szánt parancsnoksági szállítójárművé.


A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában 83-szor sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai frontvonal mentén a szakadárok. A legsúlyosabb helyzet változatlanul Donyeck környékén volt.


Kijött az EBESZ új jelentése is

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelőmissziója legfrissebb, a hét végén közzétett jelentésében megerősítette, hogy felerősödtek a szakadár tüzérségi támadások az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alá tartozó donyecki repülőtér és a környékén fekvő települések ellen. Feszült a helyzet az Azovi-tenger partján, Mariupol kikötővárostól keletre, a közvetlenül a frontvonalnál fekvő Sirokine falunál is.

Az ukrán sajtó által ismertetett jelentésben az EBESZ-megfigyelők jelezték, hogy a szakadárok nem engedték be őket az egyik, nehézfegyverek tárolására kijelölt területre. „Húszméteres távolságból is látható volt viszont, hogy hiányzik onnan tizenkét tarackágyúból hat, és kilenc aknavetőből négy” – áll a jelentésben.


Kevesebb a dezertőr

Közben a fegyveres erők vezérkara arról adott hírt, hogy jelentősen csökkent idén a hadseregből dezertálók száma. Az ismertetett adatok alapján míg 2014-ben tömegesen, mintegy 10 ezren dezertáltak a fegyveres erőktől, addig idén mindössze körülbelül 100-an. Dezertálásért eddig 400 katona ellen született ítélet. Java részük pénzbírságot, illetve felfüggesztett büntetést kapott, három katonát ítéltek fejenként 7 év börtönbüntetésre.