Brit egységfront a bevándorlók ellen – Andor után Reding is védi őket

Fotó: Europress/AFP/Ben Stansall / Europress/AFP/Ben Stansall

-

A brit Munkáspárt is beállt a sorba: korlátozná a szabad munkaerő-áramlást, legalábbis azok esetében, akiknek nincs biztos állása Nagy-Britanniában.


A brit Munkáspárt szerint is meg kell fontolni az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás szabályozását, legalábbis azok esetében, akiknek nincs biztos állása a célországban – mondta pénteken a legnagyobb baloldali brit parlamenti párt egyik vezető tisztviselője. Chuka Umunna, az ellenzéki Munkáspárt árnyékkormányának üzleti ügyekért felelős tagja a BBC televízióban kijelentette: az EU alapítói az unión belüli szabad mozgás alapelvét „a munkavállalók, és nem az álláskeresők szabad mozgására értették”. Ugyanakkor az Európai Bizottság alapjogi biztosa és alelnöke, Viviane Reding élesen bírálta a brit kormányt, amely – szavai szerint – a hazai problémákról igyekszik elterelni a figyelmet az uniós munkavállalókkal szembeni retorikával.


A briteknél top téma lett a bevándorlás

Nagy-Britanniát hetek óta lázban tartja a bevándorlás kérdése, mert január elsejétől a román és bolgár munkavállalók is átléphetik az ország határát. A médiában 2013 végén már a huszonhárom millió román munkavállaló rémképével riogatták az ország közvéleményét, ám a roham elmaradt. Ugyanakkor az első romániai munkavállalót, Victor Spirescut sztárként kezelte a brit média – ám az első fecske nem csinált nyarat: mivel korábban bántalmazta barátnőjét, máris kirúgták egy autómosóban szerzett állásából. A brit lakosság többsége (56 százaléka) nagy mértékben korlátozná a bevándorlást. A népakaratot a pártok is érzékelik: mind a kormánykoalíciót vezető Konzervatív Párt, mind a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő UKIP (Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja), mind a baloldali Munkáspárt kiállt amellett, hogy a bevándorlók tömegét korlátozni kell. Egyedül a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberális Demokrata Párt kritizálta a tervezett szigorításokat. Az EU sem nézi jó szemmel: Andor László, az Európai Unió foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa többször is bírálta a brit szigorításokat, de nyilatkozataira éles ellenkritikával reagáltak a brit politikusok. David Cameron brit miniszterelnök azzal válaszolt, hogy szerinte senki sem kérheti rajtuk számon a szigorításokat, mivel az Európai Unió alapítói sem számolhattak olyan mértékű „népvándorlással”, amilyen az EU kelet-európai bővítése után nyugat felé megindult.A németekre is rászállt az EU

Nemcsak a briteket, hanem Németországot is kritizálja az Európai Unió a bevándorlással kapcsolatban. Az Európai Bizottság szerint nem lehet eleve kirekeszteni a munkanélküli ellátásból a Németországban élő uniós állampolgárokat, akiknek még nem volt munkaviszonyuk az országban – írta pénteken a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Bizottság az álláspontját egy perrel kapcsolatban fejtette ki, amelyet egy Lipcsében élő román állampolgár indított a társadalombiztosítási ügyekben eljáró városi szociális bíróságon. A munkaügyi hivatal elutasította a munkanélküli segélyre – az úgynevezett Hartz IV típusú juttatásra, a munkanélküli ellátás leggyakoribb formájára – irányuló kérelmét. A hivatal arra hivatkozott, hogy a kérelmező soha nem dolgozott Németországban, ezért nem is jár neki munkanélküli segély a német államtól. A lipcsei szociális bíróság az Európai Unió Bíróságára továbbította az ügyet, kérve az uniós jogi helyzet tisztázását. A luxembourgi székhelyű testület bekérte az Európai Bizottság szakvéleményét. A brüsszeli bizottság álláspontja szerint ellentétes az uniós joggal, hogy a főszabály szerint Hartz IV típusú ellátás csak azoknak az uniós külföldieknek jár, akiknek már volt munkaviszonyuk Németországban.

„Aki csal, az repül!”

A román és bolgár állampolgárok munkavállalási korlátozásainak január 1-jei megszűnése miatt Németországban is vita kezdődött az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól. Az úgynevezett szegénységi – a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó – bevándorlás körüli diskurzust a kisebb konzervatív kormánypárt, a bajor CSU indította el a bevándorlási szabályok szigorítását, és a szociális juttatásokkal visszaélők kitoloncolását követelve. A párt szerint egyebek között be kell vezetni, hogy az uniós társállamokból érkezők a németországi tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat. „Aki csal, az repül” – foglalta össze követeléseit a CSU. Ezért a mondatért ellenzéki pártok és a koalíciós társ szociáldemokraták jobboldali populizmussal, a bevándorlók elleni hangulatkeltéssel vádolták meg a bajor konzervatívokat. Gazdasági és társadalmi szervezetek is figyelmeztették a CSU-t, hangsúlyozva, hogy a német gazdaság rászorul a külföldi munkavállalókra, az országban élő románok és bolgárok túlnyomó többsége pedig dolgozik és adózik. Az ARD közszolgálati televízió felmérése szerint a lakosság 68 százaléka úgy véli, hogy a német gazdaságnak szüksége van a képzett munkavállalók bevándorlására. A relatív többség, 46 százalék szerint a bevándorlás inkább előnyös, mint hátrányos Németországnak, 76 százalék viszont úgy véli, hogy a pártok nem tesznek eleget a bevándorlással keletkező gondok megoldásáért.