Brit dzsihadista készült amerikai pilóták elleni merénlyetre

-

Terrortámadás tervezése miatt elítéltek egy csomagszállítót az Egyesült Királyságban. Junead Khan az amerikai légierő pilótái ellen készült merényletet elkövetni.


Khan a teherautójával rendszeresen haladt el légibázisok előtt munkája során – tervei szerint a járműjével balesetet okozott volna, majd késsel támadt volna a pilótákra – írja a BBC.


Az Iszlám Állammal szimpatizáló Khan Szíriába is el szeretett volna jutni, hogy nagybátyjával csatlakozzon az iszlamista terrorszervezethez – a brit bíróság emiatt mindkettőjüket elítélte.

Dean Haydon, a londoni rendőrség terrorellenes osztagának parancsnoka szerint Junead Khan bombakészítésről szóló oldalakat is böngészett az interneten, és 2015 júliusában egy Junaid Hussain nevű brit ISIS-ügynök pontos instrukciókat küldött neki arról, hogyan kell egy bombát összerakni. A bombát a késelés után kiérkező rendőrök ellen szerették volna használni.

Néhány nappal a Hussainnal való beszélgetés után Khan a neten próbált beszerezni egy hatalmas kést – a hatóságok ekkor tartóztatták le a férfit. Egy hónappal később Junaid Hussainnal egy amerikai légicsapás végzett.

Khant és a nagybátyját a bíróság 6 hetes tárgyalás után ítélte el, a büntetésüket május 13-án fogják kihirdetni.