Brit állampolgár fenyegette terrortámadással Nagy-Britanniát

-

A BBC értesülései szerint egy brit állampolgár látható azon az Iszlám Állam nevében nem régen közzé tett videón, amelyen öt foglyot végeznek ki. A felvételen az arcát eltakaró fegyveres férfi terrortámadásokkal fenyegeti Nagy-Britanniát.


A BBC hétfő esti értesülései szerint brit állampolgárként azonosították azt a férfit, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport előző nap közzétett, öt fogoly meggyilkolását is bemutató videofelvételén beszélt, terrortámadásokkal fenyegetve Nagy-Britanniát.


A BBC meg nem nevezett forrásai szerint a videón beszélő férfi Siddhartha Dhar, aki az északkelet-londoni Walthamstow kerületben lakott, mielőtt 2014-ben Szíriába utazott volna. Úgy tudják, hogy az indiai származású Dhar előzőleg áttért az iszlám hitre, és felvette az Abu Rumaysah nevet.

Dhar a BBC beszámolója szerint aktív, a hatóságok előtt is jól ismert tagja volt a londoni radikális iszlám közösségnek, és az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a 2010-ben törvényen kívül helyezett el-Muhadzsirun szóvivőjeként is tevékenykedett. Siddhartha Dhart 2014-ben a brit hatóságok őrizetbe vették terrorcselekményekre uszítás gyanújával, és bár óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a rendőrség bevonta útlevelét és megtiltotta, hogy külföldre utazzon.

Dhar azonban ennek ellenére még abban az évben feleségével és gyermekeivel együtt Londonból Párizsba utazott egy menetrendszerű autóbusszal, majd néhány hét múlva Twitter-mikroblogján tudatta, hogy megérkezett Szíriába, gúnyos megjegyzésekkel illetve a brit biztonsági szolgálatokat, amiért azok nem tudták megakadályozni kijutását az országból.

Siddhartha Dhar azóta több felvételt is feltöltött a YouTube-ra, melyeken az Iszlám Államhoz való csatlakozásra bíztatja a brit muszlimokat.Tavaly egy 40 oldalas "utazási útmutatót" is összeállított azoknak, akik elszánják magukat erre.

A videón látható az is, amint öt, narancssárga rabruhába öltöztetett férfit agyonlő öt álarcos fegyveres egy sivatagi helyszínen. A felvételen beszélő, kezében pisztolyt tartó Siddhartha Dhar szerint a megölt öt ember "Nagy-Britanniának kémkedett". A BBC által megszólaltatott stratégiai elemzők szerint Dhar lehet az Iszlám Állam egyik legbrutálisabb, tavaly megölt, szintén brit állampolgárságú hóhérának "utódja". A 27 éves Mohammed Emwazit az amerikai légierő ölte meg novemberben Szíriában, drónok bevetésével. Emwazi - rendszerint késsel a kezében - feltűnt azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, valamint két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig, és egy japán újságíró, Goto Kendzsi brutális meggyilkolását mutatták.