Brian May most épp Budapesten nem bírja abbahagyni

-

A Queen egykori gitárosa harminc éve még Freddie Mercury oldalán lépett fel a Népstadionban. A jövő héten Kerry Ellis brit énekesnővel tér vissza Magyarországra.


Brian May és Kerry Ellis One Voice elnevezésű turnéjának az egyik állomása Budapest lesz: a Queen egykori gitárosa két koncertet is ad március 11-én és 12-én a Budapest Kongresszusi Központban.

A 68 éves May fáradhatatlannak tűnik: nemrég fejezte be a Queen + Adam Lambert című turnét Dél-Amerikában. A gitáros harminc évvel ezelőtt, 1986. július 27-én a Queen együttessel a világhírű nyugat-európai zenekarok közül elsőként lépett fel a vasfüggöny mögött. A Népstadionban tartott koncertből készült a Live Magic című koncertfilm. Brian May mostani fellépéseinek helyszínén, a Budapest Kongresszusi Központban tartották a Live Magic magyarországi díszbemutatóját 1986 decemberében, az eseményen a gitáros is személyesen részt vett.

A One Voice Ruth Moodynak, a Wailin' Jennys kanadai zenekar egyik alapítójának szerzeménye; a dal May és Kerry Ellis közös előadásában lett a közelmúltban siker. A két előadó a We Will Rock You című musical szereplőválogatásán találkozott először Londonban. 2010-ben Brian May lett a producere az énekesnő Anthems című stúdióalbumának. A két előadó egy különleges, bensőséges hangulatú és sikeres koncertsorozatot is csinált együtt Born Free Tour néven: ennek keretében gyertyafény mellett akusztikus koncerteket adtak, hogy így hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett állatfajok megmentésével foglalkozó alapítványra. A Ellis és May a koncertekből egy élő albumot is kiadott Acoustic by Candlelight címmel.

Az 1971-ben alakult és az énekes Freddie Mercury 1991-ben bekövetkezett haláláig rendkívül aktív Queen a rockzene történetének egyik legsikeresebb zenekara, világszerte mintegy 170 millió albumot adott el. Az együttes (May és Mercury mellett John Deacon basszusgitározott és Roger Taylor dobolt) utolsó, 1986-os turnéja keretében mintegy 80 ezer néző előtt lépett fel a Népstadionban.