Brexit: Van esély a szabadkereskedelmi megállapodásra

Fotó: AFP / GLYN KIRK

-

A londoni miniszter óvatos optimizmussal nyilatkozott.


A Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint nagyon valószínű, de nem bizonyos, hogy a tárgyalásokon sikerül szabadkereskedelmi megállapodást elérni az EU-val. David Davis szerint a többi tagországnak is „nagyon erőteljes érdeke" fűződik ahhoz, hogy egy ilyen megállapodás létrejöjjön. Jóllehet ő meglehetősen biztos abban, hogy sikerül egyezségre jutni az EU-val, de ez "nem száz százalék".

Davis szerint például ha az EU „kizárólag büntető jellegű" megállapodásra lenne hajlandó, akkor a brit tárgyalófélnek fel kell készülnie arra is, hogy kivonul a tárgyalásokról. "Erre az eshetőségre is terveket kell kidolgoznunk."

A jelenlegi álláspont szerint az Egyesült Királyság után nem tartaná fenn tagságát az EU egységes belső piacán és a vámunióban. Theresa May miniszterelnök szerint ahhoz, hogy az Egyesült Királyság megőrizhesse tagságát az egységes piacon és a vámunióban, olyan feltételeket kellene teljesítenie, mintha ki sem lépett volna az EU-ból. E feltételek közé tartozna az unión belüli szabad munkaerőmozgás elvének érvényesítése is.

A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról Brüsszelnek küldött értesítésben azonban kiemelt helyen szerepelt, hogy a brit kormány "merész és nagyra törő" szabadkereskedelmi egyezmény megkötését javasolja az EU-nak. E megállapodásnak átfogóbbnak kellene lennie minden korábbi hasonló egyezménynél, hogy kiterjedjen egyebek mellett a pénzügyi szolgáltatási szektorra is.

May szerint az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik egyezség. Szerinte rossz megállapodás lenne például, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát a kilépésért, ahogy azt "Európában néhányan szorgalmazzák".