Brexit: válságtanácskozást hívott össze a román elnök

-

A hivatalos Bukarest hallgat, a média drámai fordulatnak tartja a népszavazás eredményét.


Konzultációra hívta a jegybank kormányzóját, a miniszterelnököt és a pártvezetőket Klaus Iohannis román államfő. A találkozó után a román miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével.

A jegybank felkészült a Brexitre, a román a lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés elmondása szerint egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében - mondta a román nemzeti bank szóvivője, Dan Suciu. A román bankközi piacon a reggeli órákban 0,6 százalékkal gyengült a lej az euróhoz képest.

A román vezetők egyelőre nem kommentálták a brit döntést, a média azonban a románokat hátrányosan érintő, drámai fordulatnak tartják a népszavazás eredményét. Főleg a gazdasági fejlődésre és a Nagy Britanniában dolgozóra lehetnek káros következményei.

Hivatalosan mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik és adózik Nagy-Britanniában, 30 ezren az építőiparban, 27 ezren a vendéglátásban, 18 ezren a pénzügyi szektorban, 11 ezren az egészségügyben. London többszöri halasztás után 2014-től volt kénytelen megnyitni előttük - és a bolgárok előtt - a brit munkaerőpiacot. Brit bulvárlapok azzal riogattak, hogy románok százezrei érkeznek majd koldulni, és a szociális rendszer szolgáltatásain élősködni.

Nem tudni, hányan bűnöznek vagy koldulnak Nagy-Britanniában, szociális segélyt azonban mindössze 3400-an kértek, ezzel az Európai Unió államaiból érkezett segélyigénylések sorában a 13. helyen állnak a lengyelek, írek, portugálok, vagy akár németek és lettek után.