Brexit: totális lesz a szakítás az EU-val

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

Theresa May nem részleges, hanem teljes szakítást tervez az Európai Unióval, miközben törekszik a szabad kereskedelem megtartására.


Theresa May brit miniszterelnök a Lancaster House-ban, a brit kormány exkluzív londoni rendezvényközpontjában tart beszédet kormánya Brexit-tárgyalási célkitűzéseiről a többi EU-tagállam londoni nagykövetei és brit kormánytisztviselők előtt kedden. A kormányfő hivatala által a Londonban működő hazai és külföldi médiaszervezetekhez kedd hajnalban eljuttatott előzetes kivonat szerint a miniszterelnök arról fog beszélni, hogy a kilépési folyamat végén nem lesz részleges vagy társult brit EU-tagság, sem bármiféle egyéb olyan megoldás, amelynek alapján az Egyesült Királyság „félig bennmarad, félig távozik” az Európai Unióból.

„Nem törekszünk olyan modellekre, amelyeket más országok alkalmaznak, és nem akarjuk megtartani az EU-tagság egyes elemeit” – mondja keddi beszédének előzetesen ismertetett részletei szerint a brit kormányfő. Ez egyenes utalásnak tűnik arra, hogy London a Brexit-tárgyalások során nem kíván olyan jellegű megállapodásokra jutni, amilyenek alapján például Norvégia az Európai Gazdasági Térség tagjaként vagy Svájc kétoldalú egyezmények révén hozzáfér az EU egységes belső piacához.

Theresa May ugyanakkor arról is beszél majd, hogy jóllehet Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, nem fordít hátat Európának. A brit kormányfő szerint a választók nem a közös európai értékeket vetették el, amikor a brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazáson többségük a kilépésre voksolt. Nagy-Britannia továbbra is megbízható partner és készséges szövetséges marad, és az EU-tagországokkal a brit uniós tagság megszűnése után is a lehető legszabadabb módon kíván kereskedni.

Az előzetes szerint London a brit EU-tagság megszűnése után sem zárkózik el a külföldi munkaerő fogadásától, de előnyben fogja részesíteni a magasan képzett munkavállalókat. Az előzetesen ismertetett részletek szerint May kijelenti: azt szeretné, ha Nagy-Britannia a jövőben is „mágnesként vonzaná a külföldi tehetségeket, a világot formálni képes úttörőket és újítókat”.