Brexit: nők az élen a konzervatívoknál

Fotó: AFP / ANWAR AMRO

-

Theresa May belügyminiszter nagy előnnyel nyerte meg a a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának kedden tartott, első fordulóját. Jelenleg ő legesélyesebb a miniszterelnöki posztra.


Mayre az alsóházi konzervatív frakció 165 tagja szavazott, míg a második helyre Andrea Leadsom energiaügyi államtitkár került 66 vokssal. A képviselők szavazatak még Michael Gove igazságügyi miniszterre (48-an), Stephen Crabb munkaügyi miniszterre (34-en) és Liam Fox volt védelmi miniszterre (16-an). A szabályok értelmében Fox - mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt - kiesett a további versengésből.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.
Az alsóházi szavazássorozat addig tart, amíg az indulók listája két jelöltre szűkül. Ezt követően a kandidálók közül a párt 125 ezer szavazásra jogosult tagja választja meg az új vezetőt, aki egyben az új brit miniszterelnök is lesz.

May és Leandsom egyaránt kilépéspárti álláspontot képviselt a Brexitet megelőző kampányban.