Brexit: még nincs áttörés a tárgyalásokon

Fotó: ANADOLU AGENCY / Dursun Aydemir

-

Juncker és May Brüsszelben egyeztettek. Az északír lojalisták tehettek keresztbe a megállapodásnak.


Jelentős előrelépés történt az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről szóló egyeztetéseken, de továbbra sem sikerült áttörést elérni – mondta Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke és Theresa May kormányfő munkaebéden egyeztettek.

Juncker szerint a felek készek a héten folytatni a tárgyalásokat, és reméli, hogy még az EU állam- és kormányfőinek december 14-15-i csúcstalálkozója előtt megállapodásra tudnak jutni a kiválás főbb kérdéseiről.

May szerint is lényeges előrehaladást sikerült elérni, és számos kérdésben egyetértenek, ám további egyeztetésekre van szükség.


Nemet mondanak

Észak-Írország legnagyobb britpárti, protestáns politikai ereje, a DUP nem támogatna olyan megoldást, amelyben a tartomány az Egyesült Királyság más országrészeitől eltérő státuszt kapna a Brexit után. Nem hivatalos londoni értesülések szerint a DUP vezetőjének közleménye miatt nem sikerült áttörést elérni May brüsszeli tárgyalásain.

A brit lapok szerint az Írország és Észak-Írország közötti határ nyitvatartásáért London hajlandó lett volna kompromisszumra, és Észak-Írországra a Brexit után is vonatkoztak volna az EU egységes piaci szabályai, de a lojalista DUP ezt elvetette. A londoni alsóházban a DUP biztosítja May kormányzati többségét.