Brexit: maradhatnának az EU-s állampolgárok – Brüsszel elégedetlen

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A brit kormánynak van egy fontos feltétele. May ismertette az új bevándorlási stratégiát.


Theresa May szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok közül senkinek sem kell távoznia a Brexit után. May a konzervatív párti kormány bevándorlási stratégiájának fő pontjait ismertette az alsóházban. A kormányfő azt mondta: azok az EU-s állampolgárok, akik legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, hivatalosan és automatikusan "letelepedett" státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de a Brexitig nem töltik ki az öt évet, szintén maradhatnak és az ötéves tartózkodási időszak után folyamodhatnak a letelepedett státusért.


Barnier kevesli

Nem elég ambiciózus és egyértelmű az állampolgári jogokra vonatkozó brit javaslat, szilárdabb garanciákra van szükség – mondta Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Szerinte a Brexit után ugyanolyan szintű védelmet kell biztosítani az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgároknak, mint jelenleg.

Az Európai Parlamentet képviselő Guy Verhofstadt szerint a brit javaslat több eleme aggodalomra ad okot, ezeket a következő napokban elemezni fogják.