Brexit: már jövőre recesszióba eshet a brit gazdaság

Fotó: MTI/EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

-

Már rövid távon is veszteségeket okozhat, ha az EU-tagságról szóló népszavazáson a többség a kilépésre szavaz. Hosszú távon a hatás még súlyosabb lehet.


Az IMF hosszabb időtávlatra két forgatókönyvet dolgozott ki. Az első, „korlátozottan” negatívnak nevezett változat azzal számol, hogy a kilépés után Nagy-Britanniának sikerül olyan kereskedelmi kapcsolatrendszert kiépítenie az Európai Unióval, mint amilyen jelenleg is létezik Norvégia és az EU között. A valutaalap szerint a brit GDP-érték 2019-re ebben az esetben is 1,5 százalékkal maradna el attól a szinttől, amelyet a brit gazdaság az EU-tagjaként az IMF alapeseti előrejelzése szerint elérhetne.

A kedvezőtlen forgatókönyv szerint a kilépést elhúzódó tárgyalássorozat követi, és végül nem sikerül megállapodást elérni, hanem csak a WTO általános szabályrendszere alapján folytatódik a kereskedelmi forgalom, ami egyebek mellett vámakadályokat jelentene az EU-piacra irányuló brit export előtt. Az IMF szerint ebben az esetben a brit hazai össztermék 5,5 százalékkal maradna el 2019-ben a további EU-tagságot feltételező alapeseti prognózistól.

Más pénzügyi szervezetek és londoni elemzőházak is sorra adnak ki katasztrofális gazdasági veszteségekre figyelmeztető előrejelzéseket. Az Economist Intelligence Unit (EIU) modellszámításai szerint kilépés esetén a brit hazai össztermék 2020-ban 6 százalékkal lenne alacsonyabb annál, amit elérhetne. Az EIU szerint a reálértéken számolt 6 százalékos GDP-veszteség 106 milliárd font (több mint 40 ezer milliárd forint) nominális gazdasági veszteséget jelentene. Az OECD előrejelzése szerint ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, 2020-ban több mint 3 százalékkal, 2030-ban már több mint 5 százalékkal maradna el a brit hazai össztermék a tagsággal elérhető szinttől.