Brexit: London kilép, de marad

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Elhagyjuk az Európai Uniót, de ez nem jelenti azt, hogy elhagyjuk Európát – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.


Johnson kijelentette: érvényt kell szerezni a polgárok akaratának, és ki kell vezetni Nagy-Britanniát az Európai Unióból. Ugyanakkor London „nem fogja feladni vezető szerepét Európában” – hangsúlyozta Johnson. Nagy-Britannia úgy, ahogy a múltban is, szorosan együtt fog működni Európával a kilépési tárgyalások ideje alatt és azt követően is.

A török puccskísérlettel kapcsolatban a külügyminiszter önmérsékletre szólította fel a török kormányt. A pénteki, befuccsolt puccsal kapcsolatban eddig több mint 6000 embert tartóztattak le Törökországban.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Törökország jövője érdekében fontos, hogy egy véres puccskísérlet és a „kegyetlen megtorlás” idején minden körülmények között megvédjék a jogállamiság intézményét. „A demokratikus és a jogalkotó intézményeket meg kell védeni” – tette hozzá.