Brexit: London 20 milliárd eurós ajánlattal törne ki a patthelyzetből

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A brit kormányfő pénteken jelentheti be tervét.


Theresa May miniszterelnök azt tervezi, hogy 20 milliárd euró végső uniós befizetést ajánl fel. London ezzel töltené ki a Brexit miatti bevételi űrt az EU költségvetésében – írja a Financial Times. A lap szerint a tervről már értesítette Angela Merkel német kancellárt.

May pénteken Firenzében tart beszédet kormányának a Brexit utáni terveiről. May EU-ügyi főtanácsadója, Olly Robbins több európai fővárost értesített arról, hogy a pénzügyi ajánlat szerepel majd a brit kormányfő beszédében.

May stábja azt is reméli, hogy a felajánlással sikerül kitörni abból a patthelyzetből, amely a Brexit feltételeiről Brüsszellel folyó tárgyalásokon kialakult, és elkezdődhet a Nagy-Britannia és az EU jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól szóló tárgyalási szakasz.

London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az EU-val, és már a tárgyalások első fázisában tárgyalni kívánt erről, de Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy előbb a kilépés pénzügyi feltételeit kell rendezni, és a kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások csak ezután kezdődhetnek meg.

A Financial Times szerint London gondoskodni kíván arról, hogy a Brexit miatt egyetlen EU-tagállamnak se kelljen növelnie uniós költségvetési befizetéseit, illetve egyetlen tagország se kapjon az eredetileg tervezettnél kevesebb fejlesztési folyósítást az EU-tól 2020-ig, a jelenlegi uniós költségvetési időszak végéig.

Hivatalosan még nem hangzott el konkrét összeg a brit pénzügyi kötelezettségekről, de a Financial Times néhány hete azt írta, az EU akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat Londonnak. A Nagy-Britanniának járó térítések kiszűrésével ez 60 milliárd euró nettó befizetést jelentene.

A brit kormány akkor azt állította, hogy ekkora összeget nem fogad el és nem fizet ki.