Brexit: az EU alapító tagállamai csak egymással tanácskoznak

-

A hat külügyminiszter el akarja oszlatni a kétségeket azután, hogy az Egyesült Királyságban a népszavazáson úgy döntöttek, kilépnek a közösségből.


"Nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk ezt az Európát" - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, amikor megnyitotta EU alapító tagállamainak berlini tanácskozását. Belgium, Luxemburg, Hollandia, Németország, Franciaország és Olaszország külügyminiszterei a brit népszavazás következményeiről tanácskoznak. Steinmeier szerint az EU a béke és a stabilitás világszerte egyedülálló "sikerprojektje".

"Ez most egy olyan helyzet, amelyben nem engedhető meg sem a hisztéria, sem a sokkos bénultság" - mondta Steinmeier. A német külügyminiszter szerint nem szabad úgy tenni, mintha már minden válasz rendelkezésre állna. "A britek döntését követően azonban nem szabad sem depresszióba, sem tétlenségbe süllyedni" - mondta. Európának megoldásokat kell kínálnia a menekültválságban, a biztonsági kérdésekben és a munkanélküliség elleni küzdelemben egyaránt.

Németország és Franciaország közös javaslatokkal kívánnak előállni. Tervezetükben a "rugalmas Európa" képét vázolták, amely teret adna azoknak a partnerországoknak is, amelyek az integráció további lépéseit még nem tudják vagy akarják megtenni.

A találkozót bírálták a meg nem hívott EU-tagállamok. Steinmeier erre azt mondta, a következő napokban "sok különböző tárgyalás" zajlik majd le. "Most a feladat, hogy felmérjük, mik az elvárások és mekkora a mozgástér."


Nem macska-egér játék

"Az a közös álláspontunk, hogy az eljárást mihamarabb el kell kezdeni, hogy ne maradjunk bizonytalanságban, és koncentrálni tudjunk Európa jövőjére" - mondta Steinmeier a tanácskozás után.

Reméli, nem egy "macska-egér játék" kezdődik el - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pedig felszólította Nagy-Britanniát, gyorsan nevezze meg az új miniszterelnököt, hogy a kiválási folyamat elkezdődhessen.