Brexit: a skótok elszakadnának, az EU türelmetlen, Anglia megosztott

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A népszavazás átrendezi az Egyesült Királyság politikai térképét. A társadalmi ellentéteket pedig még jobban kiélezi.


A legfrissebb felmérések szerint a skótok öntő többsége már Skócia függetlenségére szavazna. A megkérdezettek 59 százaléka azt mondta, hogy egy esetleges népszavazáson az elszakadásra szavazna - írja a Sunday Post. Ez szinte teljesen megegyezik az EU-tagságra voksolók számával: a brexitről szóló referendumon a skótok 60 százaléka a bennmaradást támogatta.

A skót kormányfő, Nicola Sturgeon pontosan érzi, mit akarnak szavazói. A miniszterelnök szombaton a kormányülése után bejelentette, hogy azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek Brüsszellel a skót érdekek védelméről és érvényesítéséről.


Kettős kudarc

A skótok számára a Brexit kettős kudarc. Nem csak az EU-tagságot bukták el ugyanis. Hiszen még friss a 2014-es kudarc emléke: akkor a szavazók 55 százaléka utasította el, hogy Skócia kilépjen az Egyesült Királyságból, és önálló államként folytassa. Akkor a kampányban a függetlenség ellenzőinek fő érve az volt, hogy Skócia kiesne az EU-ból, s új államként végig kellene járnia a tagfelvétel minden állomását.

Ráadásul ez egy bizonytalan kimenetelű folyamat lett volna, hiszen az Unió tagállamainak egy része ellenzi a határok átrajzolását. A szeparatistáktól tartó Spanyolország, Románia, Ciprus és Szlovákia például nem ismerte el a Szerbiától elszakadó Koszovó államiságát. A terület önállóságát ugyan a tagállamok óriási többsége elismerte, és bilaterális kapcsolatokat is létesített Pristinával, sőt az EU-nak van egy helyi rendőri-igazságügyi missziója is (az EULEX), és az Unió a szerb-albán tárgyalások moderátora is, de Brüsszelnek külön mechanizmusokat kellett kialakítani Koszovó integrációjára és a párbeszéd fenntartására.

Ez a lehetőség volt riasztó a skótok számára, amikor 2 éve elutasították a függetlenséget. Most viszont pont abba a helyzetbe kerülhetnek, amitől a legjobban tartottak, az EU-n kívülre.


Türelmetlen kontines

Sturgeon nem hezitált sokat. A Brexit eredményeinek ismertetése után jelezte, azonnal megkezdik egy újabb függetlenségi népszavazás előkészítését.

Brüsszel egyelőre nem üzent semmit a skótoknak - jelenleg ugyanis a nagyobbik problémával, az Egyesült Királysággal kell foglalkoznia. Pénteken és szombaton több uniós politikus, az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke, a 6 alapító ország külügyminisztere mind azt követelték Lodontól, hogy mielőbb hivatalosan is kezdeményezze a kilépésről szóló tárgyalásokat.

A kontinens türelmetlen államai szerint csak így lehet megakadályozni a bizonytalanságot, és megőrizni az EU integritását. Az unióban attól tartanak, hogy a brit kilépés után újabb tagállamokban dönthetnek úgy, hogy népszavazással vagy anélkül, de kilépnek a közösségből, és ezzel teljesen destabilizálják azt.

A jelek szerint ez csak Angela Merkelt nem aggasztja. A német kancellár szerint a brit kilépést nem kell sürgetni, másokat pedig nem kell visszatartani. Merkel a korrekt tárgyalásokat fontosabbnak tartja a gyorsaságnál, és a jelek szerint fölöslegesen nem akar keménykedni a britekkel. Ez a hozzáállás segíthet kialakítani London és Brüsszel új kapcsolatát - márpedig ez az, amiről eddig keveset tudni.


Politikai átrendeződés

Azt még a Brexit-párti brit konzervatívok sem mondták ugyanis, hogy minden kapcsolatot megszakítanának az Unióval, de ezek mibenléte a kilépési tárgyalások függvénye lesz. A jelek szerint London nem sietne a kilépéssel.

És ez nem is csoda: a Brexit utáni folyamatok jelentősen átalakíthatják a brit politikát is. David Cameron bejelentette, hogy lemond, ami azonnal elindította az utódlási harcot a konzervatív táborban. És egyáltalán nem biztos, hogy a Brexit-kampány fő szereplői, Boris Johnson volt londoni polgármester vagy Michael Gove igazságügy-miniszter lesznek a befutók.

Kíméletlen leszámolás körvonalazódik az ellenzéki Munkáspártban is: Jeremy Corbyn teljesítményét botrányosnak tartják a párttársai, az elnök ugyanis úgy buzdított az EU-tagságra, mint aki valójában a kilépést támogatja. Ami vélhetően úgy is volt, hiszen Corbyn inkább a szkeptikusok táborát erősíti, a Munkáspárt rossz szereplése pedig sokat rontott a tagság mellett kampányolók esélyén. A párt pillanatokon belül robbanhat: a hírek szerint az árnyékkormány fele máris lemondott, mert Corbyn nem hajlandó bizalmi szavazást kérni maga ellen - írja a BBC.


Beláthatatlan következmények

De a kilépésnek a politikain túl társadalmi következményei is lesznek. Az Egyesült Királyság társadalma még sosem volt ennyire megosztott - írja a CNN. A törésvonalak egy része pontosan látszik: London, a skótok és Észak-Írország egyértelműen a tagságot támogatta, Anglia és Wales a kiválásra szavazott. A fiatalok EU-pártiak, a birodalmi nagyság és a szuverenitás nosztalgiája az idősebb korosztályt érintette meg. A Brexitet a megbánás pánikja, a regrexit követte, és máris több mint 2 milliónyian írták alá az új népszavazást követelő petíciót.

London nyilván nem fog elszakadni az Egyesült Királyságtól - de a londoniak a Brexit után máshogy gondolnak majd Angliára. Skócia esetében a helyzet pedig jóval komolyabb: a nacionalista SNP 2014-ben már egészen közel volt a függetlenséghez, most pedig hatalmas segítséget kaptak ahhoz, hogy legfőbb programpontjukat sikerre vigyék. És ezúttal a londoni kormánynak - bárki vezesse is - sokkal kevesebb ellenérve lehet, amivel maradásra bírná a skótokat.

A Brexitről szóló kampány nem pusztán felrázta a brit társadalmat, de a különbségeket drámai mértékben felnagyította, a konfliktusokat pedig kiélezte. A sebek nem fognak hamar begyógyulni, különösen, ha a gazdasági következményei súlyosak lesznek rövid- és középtávon.