Brexit: a parlament nélkül nem lehet elkezdeni a kilépést az EU-ból

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

A brit kormány szerint a Brexit a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. A londoni bíróság másként látja.


A brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot – ezt az érvelést a londoni felsőbíróság is magáévá tette egy kereset elfogadásával. Ez azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek meg kell szavaznia.

A végzés ellen a kormány a legfelsőbb bíróságnál fellebbezhet. A Downing Street szóvivője bejelentette, hogy a kormány megfellebbezi a végzést. A legfelsőbb bíróság december első hetére már tárgyalási időt is kijelölt a fellebbezés elbírálására.

A londoni kormány szerint az 50. cikkely aktiválása a miniszterelnök döntési jogkörébe tartozik, és e döntéshez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás.

Theresa May miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti az 50. cikkely aktiválását. A csütörtöki felsőbírósági végzés azonban elvileg azt is jelentheti, hogy ez a hivatalos aktus – ha az aktiválásról szóló indítvány esetleg többször is megjárja a londoni parlament két házát – akár hónapokat is késhet.


Parlamenti hatáskör

A kormány álláspontja miatt többen is jogi kifogást emeltek, azzal az érvvel, hogy az Egyesült Királyság EU-tagságát törvény rögzíti, és ezt kormányzati döntéssel nem lehet felülírni. Az ügy ezért jutott a londoni felsőbíróság elé, amely az eljárást az egyik legnevesebb londoni ügyvédi iroda, a Mishcon de Reya keresete alapján indította el.

Az iroda egyesített keresete szerint a brit EU-tagságról júniusban tartott népszavazás - jóllehet eredményéhez nem fér kétség - nem bír kötelező jogi erővel, és a döntés a kilépési folyamat elindításáról a brit alkotmányos berendezkedés alapján a parlament hatáskörébe tartozik.

Az érvelés szerint - amelyet a londoni felsőbíróság teljes mértékben elfogadott -, ha nem érvényesül a parlamenti jóváhagyásra alapuló megfelelő alkotmányos eljárás, akkor törvénysértő lenne a brit kormány részéről a hivatalos értesítés kiküldése a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, és ebben az esetben az aktiválási értesítés is jogilag megtámadható lenne.


Nem visszafordíthatatlan

Az 50. cikkely törvényhozási jóváhagyás nélküli aktiválása ellen foglalt állást az a volt brit diplomáciai szaktekintély is, aki a cikkely alapelveit annak idején kidolgozta. Lord John Kerr, aki korábban az Egyesült Államokban, majd az Európai Unió brüsszeli központjában is nagykövetként képviselte az Egyesült Királyságot, azt mondta: egy-másfél évi időtávlaton belül


újra mérlegelni kellene"

a döntést a brit EU-tagság megszüntetéséről. Lord Kerr szerint ennek módja a parlamenti szavazás, a parlamenti választások kiírása, vagy egy újabb népszavazás is lehet.

Szerinte a kilépési folyamat az 50. cikkely aktiválására után sem visszafordíthatatlan, semmi jogi akadálya nincs annak, hogy a cikkelyt aktiváló ország menet közben meggondolja magát.