Brexit: a londoni tárgyalók fogalmatlanságát Brüsszel csapdának tartja

Fotó: AFP / LEON NEAL

-

Annyira felkészületlenek tűntek a britek, hogy az uniós partnereik szerint ez csak egy fortélyos terv része lehet, és szándékosan húzzák az időt.


A látszólagos káosz és felkészületlenség London stratégiájának része lehet a Brexitről szóló tárgyalásokon – írja a Politico. A júniusban kezdődött tárgyalások első két fordulójában annyira felkészületlennek tűnt a brit delegáció, hogy többen úgy gondolják, ez csak csapda lehet.

Az EU-tárgyalók gyanúsnak tartják a látszólag céltalan időhúzást, mert a briteket kemény, okos tárgyalókként ismerik. Egy dél-európai tárgyaló blöffnek nevezte az Egyesült Királyság eddigi viselkedését. Szerinte "a britek mindig jól szervezettek", és az a stratégiájuk, hogy úgy tesznek, mintha nem lenne stratégia.

"Úgy gondolom, ez csak taktika, egy fortélyos terv része, és szándékosan húzzák az időt" – mondta egy uniós diplomata. Arra számít, hogy a brit kormány ősszel az EU elé tárja álláspontját azokban a kérdésekben, amelyekben tudhatóan megosztottak a tagállamok.

Joseph Muscat máltai kormányfő nemrég azt mondta: tévednek, akik azt hiszik, hogy a britek nem tudják, mit csinálnak. "Éltem Nagy-Britanniában, ismerem a brit mentalitást. Egyszerűen nem létezik olyan, hogy felkészületlen brit kormánytisztviselő" – mondta.

Egy magas rangú brit diplomata szerint "őrültség lenne azt hinni, hogy az elmúlt évben csak malmoztunk".

"Elképesztően keményen dolgoztunk, és a kormány a következő hónapokban nyilvánosságra fogja hozni, hogy mi történt a színfalak mögött" – mondta.

Egyesek szerint a szigetország azért húzhatja az időt, hogy fokozódjon a nyomás a bennmaradó tagállamokon, és az esetleges rendezetlen kiválás helyett sikerüljön kereskedelmi megállapodást kötni, akár az EU számára rosszabb feltételekkel is. Mások viszont úgy vélik, hogy alaptalanok a félelmek, miután bizonyítható az egység hiánya és a szervezetlenség a brit kormánypárt vezetésében. Egy tapasztalt uniós diplomata nem zárta ki, de rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy létezne a brit terv. "Senki nem becsüli alá a brit diplomaták képességeit, azonban jelenleg egyedül a britek tudják az igazságot" – mondta.