Brexit: a londoni kormány kész felállni a tárgyalóasztaltól

Fotó: MTI/EPA / JAY ALLEN

-

A Munkáspárt és a kormány is módosítana a bevándorlási szabályokon a brit kilépés után.


Theresa May szerint a brit tagság megszűnésének feltételeiről kezdődő tárgyalások célja nem lehet az, hogy London "bármilyen áron" megállapodásra jusson az Európai Unióval. A brit kormányfő és Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője tévévitában csaptak össze.

May szerint az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség. Szerinte rossz megállapodás lenne az is, ha az EU meg akarná büntetni Nagy-Britanniát, ahogy azt szerinte "Európában néhányan szorgalmazzák". Nagy-Britanniában is vannak olyanok, akiknek nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy bármit megtennének az EU-megállapodás fejében, és ez is rossz megállapodáshoz vezetne.

Corbyn szerint munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás az EU-val a kilépés feltételeiről.

May nem volt hajlandó megmondani, kormánya mekkora számlát lenne hajlandó kifizetni az EU-nak a kilépési megállapodásért. Szerinte a kérdés nem úgy merül fel, hogy Nagy-Britanniának mennyit ér meg a kilépés az EU-ból, a lényeg a megfelelő kilépési megállapodás, hogy a brit kormánynak a jövőben nem kell hatalmas összegeket évről évre befizetnie az uniós költségvetésbe.

A Financial Times nemrég azt írta, hogy az EU akár százmilliárd euró egyszeri bruttó befizetési igényt is benyújthat a brit tagság megszűnése fejében. David Davis, a Brexit-tárgyalásokat irányító minisztérium vezetője szerint a brit küldöttség felállna a tárgyalóasztaltól, ha az EU valóban százmilliárd eurós befizetési igényt terjesztene elő.

May a kérdésre, hogy a tervezett korlátozások kiket zárnának ki az EU-országokból bevándorolók közül, csak annyit mondott, hogy a kormány még dolgozik a jövőbeni bevándorlási szabályokon. Szerinte olyan szabályozás a cél, amely lehetővé teszi, hogy a szakképzett hazai munkaerő hiányától szenvedő területekre a jövőben is toborozni lehessen megfelelő szakképesítésű munkavállalókat az EU-ból. May szerint a bevándorlást mindenképpen szabályozni kell, mivel az ellenőrizetlen bevándorlás éppen a jövedelmi skála alsó tartományaiban gyakorol negatív hatást.

Szinte ugyanezt mondta Corbyn is. Szerinte az unión belüli szabad mozgás alapelvének nagy-britanniai érvényesítését a Munkáspárt is megszüntetné, és a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná. A Munkáspárt sem engednél a brit vállalatoknak, hogy nagyon alacsony bérezéssel foglalkoztassanak külföldieket csak azért, hogy a rosszul fizetett hazai alkalmazottaknál is olcsóbb munkaerőhöz jussanak.

Választási győzelme esetén a Munkáspárt garantálná a már Nagy-Britanniában élő EU-munkavállalók jogosultságait. A kilépési tárgyalásokról Corbyn azt mondta, munkáspárti kormány esetén mindenképpen lesz megállapodás a brit megszűnésének feltételeiről.