Brexit: a legostobább döntés, Trump megválasztása után

Fotó: NurPhoto / Jonathan Raa

-

Bloomberg sajnálja, hogy az új európai központját Londonba telepítette. A nagybankok már arra készülnek, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.


Michael Bloomberg szerint a Brexit "a legostobább döntés, amelyet egy ország valaha is hozott". A milliárdos üzletember, New York egykori polgármestere jelenleg Londonban tartózkodik, ahol felavatta pénzügyi információszolgáltató birodalmának új európai központját. Bloomberg a minap egy franciaországi rendezvényen is elmondta véleményét a Brexitről, de hozzátette, hogy az USA-nak Donald Trump megválasztásával sikerült ezen is túltennie – írja a The Guardian.

A lap szerint Bloomberg azt mondta a Brexitről: nehezen érthető, hogy Nagy-Britannia miért akarja saját jólétét lerombolni.

Az üzletember alig burkoltan azért is sajnálkozott, hogy cége európai központját Londonba telepítette. Felmerült benne, hogy esetleg nem így döntött volna, ha annak idején tudja, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

A Brexit nem volt bölcs döntés, a kilépés az EU-ból nagyon nehéz és nagyon fájdalmas folyamat lesz. Bloomberg szerint a Brexitet a brit gazdaság különböző ágazatai meg fogják szenvedni, és egyesek, "beleértve bennünket is", máris más európai városokban keresnek irodahelyeket. A Bloomberg-cégcsoport Londonban jelenleg négyezer, világszerte 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Az áttelepülés lehetőségére nemrég egyenes utalást tett a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport vezérigazgatója is. A Goldman Sachs európai központja – számtalan nemzetközi bankcsoportéhoz hasonlóan – jelenleg Londonban van, ahol több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat. Lloyd Blankfein vezérigazgató azonban minapi a Twitteren azt írta, hogy Frankfurtban remek tárgyalásokat tartott, "az időjárás is nagyszerű volt", és nagyon jól érezte magát. Blankfein szerint mindez azért is jó dolog, mert a jövőben "még sokkal több időt" fog Frankfurtban tölteni. Üzenetét így zárta: #Brexit.

Nemrégiben a JP Morgan bankcsoport is közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba. Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a tavalyi népszavazás előtt kijelentette, hogy a cég akár négyezer londoni munkahelye is veszélybe kerülhet, ha Nagy-Britannia távozik az EU-ból. A JP Morgan londoni központjában jelenleg 16 ezren dolgoznak.

Az utóbbi időszakban más nagy bankcsoportok is jelezték, hogy a brit EU-tagság megszűnésére készülve terveket dolgoztak ki több száz vagy több ezer munkahely áttelepítésére Londonból más európai pénzügyi központokba. A Deutsche Bank nemrégiben négyezer citybeli állás áttelepítését helyezte kilátásba; ez a cég londoni alkalmazotti állományának a fele. Hasonló tervekről számolt be a Morgan Stanley, a Standard Chartered és a Citigroup is.