Brexit: a brit választás után kezdődhetnek a tárgyalások

Fotó: AFP / GEOFF CADDICK

-

Úgy tűnik, London hiába szeretné megtartani az uniós ügynökségeket.


Az Egyesült Királyság kiválásáról, a Brexitről szóló, valódi politikai tárgyalások a június 8-i választás után kezdődhetnek meg – tolmácsolta Jean-Claude Juncker elnök szavait Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság szóvivője. Juncker ezt kedd este közölte, miután telefonon beszélt Theresa May brit kormányfővel.

Szkínász tagadta, hogy az egyeztetések elhalasztásáról lenne szó, mert a tárgyalások az előrehozott választás bejelentésétől függetlenül is júniusban kezdődtek volna.

A szakértők korábban úgy vélekedtek, hogy a tárgyalások már május végén megkezdődhetnek. A bizottság a bennmaradó huszonhetek vezetőinek április 29-i csúcstalálkozóját követően tesz majd javaslatot az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

A szóvivőt emellett David Davis brit miniszter azon kijelentéséről is kérdezték, miszerint még viták tárgyát képezi a jelenleg Londonban működő uniós ügynökségek - az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - esetleges költözése, megtartásukért harcolni fog az Egyesült Királyság.

Szkínász szerint az EU ügynökségeinek az Unió területén kell működniük, semmiképp nem maradhatnak a brit fővárosban a távozás után. A jövőbeni helyszínről a bennmaradó tagországok döntenek, a kérdés nem része a Brexit-tárgyalásoknak. Londonnak nem lehet szava a költözésben, az Egyesült Királyságnak mindössze az a feladata, hogy megkönnyítse a folyamatot, amelynek még a szigetország tényleges kiválása előtt le kell zárulnia.

A döntéshez a tagállami kormányok egyhangú szavazatára van szükség, de nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek. Szakemberek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a kérdés tárgyalásakor.