Brexit: 73 ezer magyar szívhatja meg

Fotó: AFP / ANDY BUCHANAN

-

Közvetlenül majdnem 3 ezer magyarországi vállalkozást érint a britek kiválása az Európai Unióból. De közvetve a náluk alkalmazott tízezreket is.


Csaknem 3000 hazai cég tulajdonosi hátterében találhatóak brit érdekeltségű cégek vagy magánszemélyek – olvasható a vállalati adatbázist kezelő Opten közlése szerint. Ezeket a vállalkozásokat közvetlenül érinteni fogja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.

Ugyanis amikor hivatalossá válik a brit sziget leválása, megszűnik az áruk, szolgáltatások és személyek szabad áramlása. Azt ma még sem az EU döntéshozói, sem a leginkább érintett, brit politikusok sem tudják megmondani, milyen szerződéses viszonyban folytatja az EU és London a partnerséget. (Miközben a britek elképzelhetetlennek tartják, hogy ne legyenek továbbra is része az egyesült európai piacnak, addig Brüsszelből ennek annyi realitást adnak, mint a Mikulás létezésének

Az Opten arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarország EU-ba történő belépése óta folyamatosan növekszik azon cégek száma, amelyek közvetlen tulajdonosai Nagy-Britanniához köthetőek. Ez a növekedés annak ellenére nem állt meg, hogy a hazai cégek száma csökkenő tendenciát mutat az elmúlt 3 évben. A cégnyilvántartás idén 2964, legalább részben brit tulajdonú vállalatot tart számon.

E cégek teljesítménye már nemzetgazdasági szinten is kimutatható, hiszen több mint 73 ezer alkalmazottnak adnak munkát, éves árbevételük pedig megközelíti a 8000 milliárd forintot.