Orbán meghátrált, visszavonják a netadót

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

A miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta, ezt így nem lehet bevezetni, ők pedig nem kommunisták, hogy az emberek ellen kormányozzanak. Nemzeti konzultáció indul.


Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában bejelentette, hogy visszavonják a internetadót. A miniszterelnök azzal érvelt, hogy a vita elcsúszott, az emberek ésszerűtlennek tartják az új adót, amit amúgy ő továbbra sem netadónak, hanem a távközlési adó kiterjesztésének tart.Orbán azt mondta, a távközlést adóztatja a kormány, amely áthúzódott az internetre. Ezért akarták kiterjeszteni az adót, amelyet ő egy technikai módosításnak tartott. Megismételte, hogy ezt - a távközlési adóhoz hasonlóan - nem az emberek fizetnék (a távközlési adót a cégek valamilyen formában áthárították - a szerk.), hanem a szolgáltatók. Amelyek már tiltakoztak is nála. Szerinte viszont a távközlési adó sem lassította a piac fejlődését.

A kormány álláspontját védhetőnek tartja, de azt mondta, a vita oda jutott, hogy „már nem számít, mit mondunk. Az ésszerű beszélgetés alapja a dolgok megnevezése. Ez ma nincs meg. Pár napja elindult egy technikai adómódosító javaslat, amiből lett egy olyan félelemeket előhívó képzet, ami kezelhetetlenné teszi a beszélgetést.”

"Ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - folytatta Orbán. "A kormány távközlési adót akart volna, az emberek netadót látnak. Nincs meg a közös alap".


Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk.

Mivel sok még a rendezetlen kérdés, ezért a kormány nemzeti konzultációt indít a „net kérdéséről” jövőre. Orbán ebből többek között arra szeretne választ kapni, hogy hova lesz a neten keletkező extra profit. A kormányfő szerint a kérdés az első negyedév vagy félév végére eldőlhet.


A vita nem oldódott meg, csak értelmes mederbe terelődött.

Az internetadó múlt keddi bejelentése óta óriási tiltakozást váltott ki a társadalomban, vasárnap és kedden is rengetegen tüntettek a bevezetése ellen, fideszes forrásaink is határozottan ellenezték és károsnak tartották, ennek ellenére a kormány többször megerősítette, hogy ragaszkodik a bevezetéséhez, sőt az adó be is került a költségvetés csütörtökön benyújtott tervezetébe.
Konzultáljunk, szóljon hozzá az internetadó témájához a Facebookon!