Breivik pert vesztett, nem sérültek az emberi jogai

Fotó: SCANPIX NORWAY / JUNGE HEIKO

-

A tömeggyilkos Anders Breivik panaszt tett, de kiderült, a norvég hatóságok mégsem sértették a jogait, amikor elkülönített cellába zárták.


Anders Breivik ellen ítélt a norvég bíróság szerdán, amikor megállapította, mégsem tartották embertelen körülmények között a börtönben. A tömeggyilkos azért tett panaszt a bíróságon, mert elkülönített cellájából legfeljebb egy órára engedték ki naponta, és ezzel okolta kibukását az oslói egyetemről. A hatóságok az elkülönítést azzal indokolták, hogy Breivik továbbra is veszélyes, és a börtönben tovább terjeszthetné szélsőséges nézeteit. Breivik ügyvédje fellebbezésre készül.

Breivik tavaly áprilisban is a bíróságon kérte számon jogait, akkor megnyerte a pert, az ítélet szerint a magánéletéhez kapcsolódó jogait sértették. A hír felháborította a vérengzés túlélőit, mint ahogy az is, hogy a bíróság a norvég állammal fizettette ki a per költségeit.

Anders Breivik 77 embert ölt meg Oslóban egy politikai fesztiválon hat éve, ezért a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta, 21 év börtönt.