Brazíliának nem kell Snowden

Fotó: Europress Fotóügynökség / István Hajdu

Brazília nem tervezi, hogy politikai menedékjogot ad Edward Snowdennek. Pedig az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa felajánlotta, hogy cserébe segítene annak feltárásában: az NSA mennyi titkos adatot gyűjtött Brazíliában.


Nem kell Snowden

A brazil kormány nem kapott semmilyen hivatalos kérést Snowdentől azóta, hogy júniusban menedéket kapott Oroszországban. Hivatalos kérés nélkül pedig nem veszik fontolóra a menedékjog megadását –  közölte a brazil külügyminisztérium szóvivője. Egy brazil lap szerint a kormány nem akar nyomozni az amerikai titkos adatgyűjtéssel kapcsolatban, és nem tervezi, hogy menedéket ad Snowdennek. A dél-amerikai ország szenátorai viszont korábban már kérték Snowden segítségét a Brazíliát célzó amerikai kémkedési program részleteinek feltárásában.


Mérsékletre kérték Obamát az óriás tech-cégek

Mérsékelje az amerikai kormányzat a világraszóló botrányt kiváltó titkos adatgyűjtés mértékét – ezt kérték Barack Obama elnöktől az Apple, a Twitter, a Google, a Facebook és még néhány vezető amerikai technológiai cég. A vállalatok vezetői tegnap személyesen is jártak a Fehér Házban. Utólag pedig közölték, elmondhatták aggályaikat a hírszerzési programok felülvizsgálatáról, Obama pedig megígérte, hogy figyelembe veszik észrevételeiket. Az elnök eredetileg nem az adatgyűjtési balhéról kívánt eszmét cserélni, hanem a HealthCare.gov című új és ezer sebből vérző egészségbiztosítási ügyféloldal működésének javításáról. Ez azért sürgető, mert amerikaiak százezreinek nem lesz januártól biztosításuk, ha nem tudnak regisztrálni az oldalon, és egyelőre nemigen tudnak.