Brazília beveti a hadsereget a Zika-vírus ellen

Fotó: AFP / ERNESTO BENAVIDES

-

A fejlődési rendellenességet okozó Zika-vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog ellen mozgósítanak 220 ezer katonát Brazíliában, Az országban több mint másfél millió embert fertőzött meg a vírus, és október óta csaknem négyezer csecsemő született mikrokefáliával.


Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) a Zika mellett többféle betegséget, például sárgalázat és dengue-lázat is terjeszt. A Zika-láz azonban feltehetően magzatkárosító hatású is: szellemi fogyatékossággal járó mikrokefáliát, vagyis kisfejűséget okoz. Oltás vagy gyógyszer nincs ellene.

Marcelo Castro brazil egészségügyi miniszter a Rio de Janeiró-i O Globo című lapnak elmondta, hogy a katonák házról házra járva vesznek majd részt a szúnyogirtásban. A brazil kormány emellett 400 ezer szociális juttatásban részesülő nőt lát el szúnyogriasztóval.

Castro úgy fogalmazott, hogy hazáját "súlyos vereség" fenyegeti a Brazíliában három évtizede megjelent szúnyog elleni csatában. Kedden, tíz nappal a riói karnevál kezdete előtt szúnyogirtást tartottak a Sambadrome-ban, a szambaiskolák felvonulásának emblematikus helyszínén. Augusztusban ott rendezik majd meg az olimpiai játékok íjászversenyeit is.

A kormány azt ígéri, hogy a világ csúcssportolóinak vetélkedését megelőzően az összes olimpiai objektumot újabb ellenőrzésnek vetik alá.

Brazíliában Zika-pánik tört ki, amióta a kormány az elmúlt hetekben beszélni kezdett a vírus és a kóros kisfejűség között feltételezett összefüggésről: sok gyógyszertárból elfogyott a szúnyogriasztó, ott pedig, ahol lehet még kapni, háromszoros, sőt, négyszeres árat is elkérnek érte.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO, arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés végigsöpörhet egész Amerikán. Van esély arra is, hogy a vírust Európába is behurcolják, az első betegeket már felfedezték az Egyesült Királyságban. A WHO igazgatótanácsa csütörtöki rendkívüli ülése a Zika vírus elleni harccal foglalkozik.