Bozóttűz tombol Dél-Kaliforniában

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Több százan hagyták el otthonaikat. A kiszáradt föld és az erős szél miatt könnyen terjednek a lángok.


„Itt az ideje összeszedni a családot, a kisállatokat és a fontos iratokat, hogy ha kell, gyorsan el tudjanak indulni” – üzente a helyieknek a Santa Barbara-i sheriff hivatala. Több százan máris elhagyták otthonaikat. A város közelében 1200 tűzoltó küzd a lángokkal. A tűz szerdán csapott fel, és azóta megállás nélkül terjed. Szombat estig több mint háromezer hektárt perzselt már fel, és a kiszáradt földön az erős szél miatt tűztornádók jöttek létre.

A tűzoltók szerint a lángokban álló területek mintegy 45 százalékán sikerült megfékezniük a tüzet, és a naplementekor a partvidék kanyonjain rendszeresen végigsöprő szél sem támadt fel. Keddig azonban erős széllökésekre is számítani kell, és azok ismét felkorbácsolhatják a lángokat.

Új-Mexikóban is tombol a tűz, 4 nap alatt több mint 7 ezer hektárt tarolt le. Ott 700 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat. A kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett, hogy több erőforrást lehessen mozgósítani a tűzoltáshoz. A meteorológiai szolgálat Dél-Kalifornia, Dél-Nevada és Arizona egy részére vörös riasztást adott ki, mert az időjárás kedvezhet a bozóttüzek kialakulásának. Új-Mexikó, Texas és Oklahoma jelentős részén is rekkenő hőség várható.