Bővült a csokra jogosultak köre

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Könnyítéseket jelentettek be.


Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (csok) jogosultak köre, miután a kormány könnyítéseket vezetett be az igényléshez – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az újítások a következők:

  • Az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a jogosultságot, így a támogatás folyósításával nem kell megvárni, amíg az ingatlan társasházzá alakul.
  • Az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra már a használatbavétel előtt is igényelhetővé válik a csok.
  • Azok is igénybe vehetik, akik szolgálati lakásban élnek.
  • A gyerek 25 éves koráig lehet majd igényelni, függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanul-e, vagy sem.
  • A magzatot már 12 hetes korától figyelembe lehet venni.
  • Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, ezentúl a gyámja is igényelheti a csokot, feltéve, hogy a gyámság már egy éve fennáll.
  • Ha elhunyt az igénylő, akkor egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csokos ingatlanon anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.
  • Az építőközösségek is jogosultak a jövőben a csokra.


Novák Katalin szerint júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő. Az év első hét hónapjában 14 240 igénylést nyújtottak be összesen 38,3 milliárd forint értékben.

Az új lakások építése esetén visszaigényelhető áfáról azt mondta, hogy a magánépítkezők élnek a lehetőséggel: eddig mintegy 10 milliárd forint értékben nyújtottak be visszaigénylési kérelmeket.

Dömötör Csaba szerint arra számítanak, hogy 2017-től fut fel igazán az igénylések száma, mivel a házépítés, a házvásárlás időigényes folyamat. Több mint 70 ezren érdeklődtek a csokról a bankoknál, várakozásaik szerint ők igénylőként is megjelennek majd.