Bóvliban maradt Magyarország

Fotó: AFP / EMMANUEL DUNAND

-

A Standard & Poor's szerint érezhető a javulás, de még nem ért meg egy felminősítést. Pedig a kormány már nagyon várja, hogy a befektetések szempontjából biztonságosabbnak ítéljék Magyarországot, mert azzal párhuzamosan az állam által felvett hitelek kamatterhei is csökkenhetnek. Ez pedig több 100 milliárd forinttal növelheti azt a pénzt, amelyet a kormány szabadon elkölthet.


A Standard & Poor's szerint a magyar gazdaság megítélése „figyelemreméltó mértékben” javult 2009 óta. A nemzetközi hitelminősítő ennek ellenére továbbra is stabil kilátással erősítette meg a magyar államadósság besorolását (BB plusz/B” szint). Ez azt jelzi, hogy egy adott országtól milyen mértékben lehet számítani arra, hogy a felvett hiteleit valóban vissza is fizeti.

A Standard & Poor's fontosnak ítélte, hogy a magyarországi bankok rendben törlesztették azokat a hiteleket, amelyeket tulajdonosaiktól - döntően még a válság ideje alatt - felvettek. Emellett 2014 óta a kormány folyamatosan arra törekedett, hogy egyre több magyar befektető, köztük magánemberek is vásároljanak állampapírt, és így Magyarország egyre kevésbé függ a külföldi befektetőktől.

Az S&P hangsúlyozza, hogy tavaly a hazai össztermék (GDP) 5 százalékával több valuta jött be az országba, mint amennyi kiment, ami a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékait növelte. Ez a visegrádi csoporton belül a legmagasabb többlet volt.

A hitelminősítő ennek ellenére nem tartja valószínűnek, hogy az ország államadóssága a jelenlegi szintről, ami a GDP 75 százaléka körül van, már két-három éven belül, 2019-re 60 százalék alá csökken. Az uniós elvárások is ezt kívánnák meg, de tény, hogy alig van olyan tagállam, amely teljesíti ezt a szintet.

A kormány mindenesetre nagyon bízik benne, hogy mielőbb megtörténik a felminősítés. Ez ugyanis olyan biztonságot jelent a befektetőknek, amellyel alacsonyabb kamatok mellett is hajlandók Magyarországra hozni a pénzüket.

Az S&P döntése után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye úgy fogalmaz: a kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.


Elemzők is felminősítést várnak

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az ország külső és belső egyensúlya javul, adóssága csökkenőben van, a gazdasági növekedést egyre inkább a lakossági fogyasztás húzza. Úgy vélte, szeptemberben az S&P javítani fogja Magyarországról alkotott véleményét.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint az S&P nagyon konzervatív, pesszimista Magyarországgal kapcsolatban, az utolsó hitelminősítő volt, amely korábban a jelenlegi, a befektetésre ajánlott kategória előtti szintre emelte a magyar államadósságot. A Moody's és a Fitch kicsit másképp látja a magyarországi helyzetet, mindkét cégnél már pozitív az ország adósság-besorolási kilátása.