Botswana lett az ígéret földje az eritreai focisták számára

Fotó: Getty Images / Dan Kitwood

-

Szinte a komplett eritreai válogatott menedékkérelmet nyújtott be Botswanában a válogatott mérkőzése után. Érhető, hogy maradni akarnak.


Tíz eritreai futballista tűnt el a csapat szállásáról szerda reggelre a Botswanával játszott világbajnoki selejtező (3-1) után. A futballistákat azonnal keresni kezdték, és végül Francistownban találták meg őket, ahol a Vöröskereszt helyi kirendeltségén igyekeztek menedékjogot kérni.


Eritreai menekültek, itt éppen Európában


Nem ez az első eset, hogy eritreai sportolók megszöknek hazájuk válogatottjából: két évvel ezelőtt 15 futballista kért menedékjogot Ugandában. Az ezúttal megszökött eritreaiak azzal indokolták tettüket, hogy féltek, hazatérve besorozzák őket a hadseregbe.

Abba a hadseregbe, amely az ország 1993-as függetlenné válása (Etiópiától történt elszakadása) óta harckészültségben van. Legutóbb 1998-ban robbant ki konfliktus a két ország között, amely két évig tartott, és 100 000 ember életébe került. Eritreának a mai napig nincs alkotmánya, egypártrendszeri diktatúraként működik, élén Isaias Afewerki elnökkel.

Az országot már többször elmarasztalta az ENSZ az emberi jogok sorozatos megsértéséért.


Mindeközben a majd 600 ezer négyzetkilométer területű, de alig több mint 2 millió lakosú Botswana az elmúlt évtizedekben a leggyorsabban fejlődő afrikai ország lett, és az egyik leggazdagabb is a Szaharától délre eső régióban – az ország életszínvonala Mexikóéval és Törökországéval vetekszik. Botswana a világ egyik legnagyobb gyémántkitermelője, és mióta uránt is találtak a 70%-ban a Kalahári sivatag által borított országban, még inkább szárnyal a gazdaság, és senkit sem hoz lázba egy hónapokig tartó utazás Európába.