Botrányról beszél az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottság ülése után

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

Határozatképtelenség miatt elmaradt az ülés, a kormánypártiak nem jelentek meg. Augusztusban újra összehívják a testületet.


Még augusztusban újra összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülését Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke. A hétfőre tervezett rendkívüli ülés a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett.

Molnár több ügy megtárgyalására hívta össze a testületet. Többek között a vizes világbajnokság tapasztalatairól, az orosz-azeri wifi-ügyről, a NATO és Magyarország közötti információáramlásról kértek volna tájékoztatást.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke vasárnap azt mondta, a Fidesz-KDNP nem vesz részt az ülésen, mert a témák "napirendi rágalmak", a "Soros-hálózat hazugságkampányán alapulnak", a Fidesz pedig nem asszisztál "Soros bizottsági üléséhez és Magyarország megtámadásához".

Molnár az ülés után azt mondta: botrány, hogy a kormánypártok nem adtak a lehetőséget a képviselőknek fontos szakmai kérdésekben tájékozódni. Szerinte ezzel nem ért véget az ügy, ősztől – az LMP-s Szél Bernadett támogatásával – tényfeltáró vizsgálatot indítanak a "nemzeti együttműködés rendszerének" nemzetbiztonsági vonatkozású ügyeiben, például Kiss Szilárd "vízumgyára" ügyében.

A bizottsági elnök augusztusban újra összehívja a nemzetbiztonsági bizottságot, s akkor a BKK jegyértékesítési rendszeréről is tájékoztatást kérnek.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja az ülés előtt azt mondta, ha határozatképtelen lesz is a testület, nem hivatalosan kaphatnak tájékoztatást. Az ülés után azt mondta: borzasztó kínos volt a mintegy tízperces tanácskozás, a Fidesz-KDNP megalázó helyzetbe hozta a szolgálatok megjelent vezetőit és az országos rendőr-főkapitányt.

Szél szerint a Fidesz-KDNP akadályozza a nemzetbiztonsági bizottság munkáját, ami országos botrány. Németh nyilatkozatával ellentétben a napirendi pontok többségét nem Soros, hanem ő kezdeményezte. Példaként említette a letelepedési kötvényüzlet kirablását, amivel kapcsolatban szerinte Habony Árpád és Rogán Antal miniszter ügyvédje is érintett lehet. Rogánnak személyesen is tisztáznia kell az információkat – mondta Szél. Továbbra is szeretnék tudni, hogy az orosz-azeri wifi-ügyben mit tettek a szolgálatok, mi történt a háttérben.

A független Demeter Márta azt mondta, Széllel közösen benyújtanak egy javaslatot a nemzetbiztonsági bizottság paritásossá tételét és azt kezdeményezve, hogy álljon helyre a nemzetbiztonsági szolgálatok pártoktól és kormányoktól való függetlensége.